Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.07.2017.
17:34
Agroklub A

Šumadija i Pomoravlje: Srpska zemlja za džabe

Poljoprivrednici u Šumadiji i Pomoravlju sve češće iznajmljuju zemlju.

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Cena zakupa - bagatela

Iako imaju nasleđena imanja, da bi opstali u poljoprivredi moraju da prave kalkulacije, a za to su im potrebne veće površine. Rukovodeći se tržišnim principima, ako zemlju zauzmu voćem, koje ima dobru cenu, nemaju gde žitarice. Bez žitarica, međutim, ne mogu da opsluže stočarsku proizvodnju, piše Agroklub. 

A za cenu zakupa zemlje u ovom delu Srbije - bagatela je slab izraz. 

Godišnji zakup jednog hektara zemlje kreće se od 50 do 100 evra. Rentiraju je poljoprivrednici koji imaju gazdinstva i koji se već bave proizvodnjom žitarica voća i povrća. Zemlju u zakup daju staračka domaćinstva, samo da ne stoji dokona. A jedan od razloga iznajmljivanja zemlje su relativno mala nasleđena imanja. 

Momčilo Todorović, iz Starog sela kod Jagodine, ima 15 hektara svoje zemlje. Zakupljuje još 15. Na iznajmljenoj zemlji seje kukuruz, pšenicu i ovas, jer ima blizu 30 grla krupne stoke. Na svojoj je zasadio višnje od kojih ove godine ubira dobar profit. 

- U pitanju je čista kalkulacija. Iako sam nasledio relativno veliki posed, morao sam još da zakupim da bih opstao. Na onoj zemlji koja je pogodnija sadim određenu kulturu koja ima dobru cenu, a na ostaloj ono što mi treba za funkcionisanje gazdinstva. Da iznajmite hektar zemlje ovde u Pomoravlju ne treba vam više od 50 evra. Ako je bolja ili na boljem mestu za određenu kulturu, onda oko 100 evra. Evo recimo, na jednoj parceli od 80 ari zasadio sam 750 stabala višnje. Ona ove godine ima dobru cenu i trenutno je bolja varijanta od žitarica - kaže Todorović.

Mali posedi karakteristični za Šumadiju i Pomoravlje 

I njegov komšija Siniša Aleksić pored svoje, iznajmljuje još osam hektara zemlje. Kaže da je poznato da poljoprivrednik odavno ne sme da se "osloni na jednu granu", već mora da kombinuju stočarstvo, ratarstvo i voćarstvo. 

- Nude ovde u našem kraju ko hoće da radi zemlju, samo da ne stoji dokona. Kad pogledate, to su sitne pare. Ko ima da uloži, on je uzima i radi. Uglavnom uzimaju domaćinstva gde su potomci ostali na selu i opredelili se da se bave poljoprivredom - kaže Aleksić. 

Jedan od razloga zbog koga su oni koji žive od poljoprivrede primorani na ovakav korak jesu i relativno mali posedi. Upravo su oni karakteristični za Šumadiju i Pomoravlje. Veličina nasleđene zemlje ne prelazi pet hektara. 

"Jači" domaćini u Šumadiji se nekada imali maksimalno 15 hektara zemlje. Ukoliko je bilo više naslednika, zemlja se delila i svakom je ostajalo tek da može da preživi. U današnje vreme, oni koji su odlučili da žive na selu i od sela, ne mogu sa tom površinom da opstanu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online