Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.07.2017.
21:33
Vestionline A

Srpski građevinci u Nemačku preko eUsluga

Predstavnici domaćih građevinskih kompanija koji nameravaju da pošalju radnike na gradilišta u Nemačku zahteve za detašman Privrednoj komori Srbije mogu da podnesu i elektronski preko portala eUsluge.

M. Todorović
Nemački biro redovno dostavlja informacije o potvrđenim pojedinačnim kvotama za naše radnike

Od početka godine izdato je skoro 500 Saglasnosti za upućivanje zaposlenih iz Srbije na nemačka gradilišta. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije, Privredna komora Srbije uvela je mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije. Novi elektronski servis PKS privrednicima značajno štedi vreme i novac, imajući u vidu da su pre digitalizacije ove usluge dokumentaciju morali lično da dostave Komori.  

Osim mogućnosti podnošenja zahteva elektronskim putem, o svakoj promeni statusa predmeta (prijem, početak i završetak obrade, eventualno potrebna dodatna dokumentacija) podnosioci se obaveštavaju SMS porukom ili mejlom, objasnila je Nataša Kecman, rukovodilac Centra za usluge i posredovanje PKS.

- Kako bi se obezbedila sigurnost poslovanja, isključivo registrovani korisnici portala eUsluge (https://usluge.pks.rs) mogu da elektronski podnesu zahtev i prateću dokumentaciju. Registracija i korišćenje portala su besplatni - istakla je Kecman.

Privredna komora Srbije ima izuzetnu saradnju sa Biroom za rad Nemačke, koji redovno dostavlja informacije o potvrđenim pojedinačnim kvotama na osnovu Saglasnosti koje je izdala PKS, kao i mesečnu statistiku iskorišćenja ukupne kvote Srbije.

Odobrena kvota za poslodavce iz Srbije za detašmansku 2016/2017. godinu je 2.770 radnika od čega je 1.080 radnika u sektoru građevinarstva. Prosečno iskorišćenje kvote Srbije od 1. oktobra 2016. godine je 2.026 zaposlenih ili 73 odsto, što je sedam procenata više nego u prošloj detašmanskoj godini.

Cilj Privredne komore Srbije jeste da pomogne domaćim kompanijama da  ponuđenu kvotu iskoriste u potpunosti i da što više preduzeća iz Srbije uspostave kontakte i zaključe ugovore  koje će realizovati  u Nemačkoj.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih i ima registrovano predstavništvo/poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili je u fazi otvaranja.

Privredna komora Srbije po osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 1. oktobra 2016. godine obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj.

Komora je takođe prošle godine uvela komercijalnu, uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza, na osnovu Sporazuma o detašmanu sa SR Nemačkom, za privredne subjekte koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika.

Od početka godine do sada, usluga administracija dokumentacije za vize pružena za skoro 2.100 zaposlenih.  Privredna komora Srbije planira da  do  u narednom periodu na elektronski nivo podigne i podnošenja zahteva za administraciju dokumentacije za vize.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online