Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
18:55
Z. M. - Vesti A

Komore pomažu srpskim firmama

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež predložio je austrijskom kolegi Kristofu Lajtlu formiranje poslovnog saveta za oko 20.000 preduzeća u Austriji čiji su vlasnici srpski državljani.

Tanjug
Podrška privrednicima: Marko Čadež

- Cilj nam je da formiranjem poslovnog saveta podržimo njihove projekte u Austriji i Srbiji, da PKS i Komora Austrije pomognu u realizaciji zajedničkih projekata. Razgovarali smo i o aktivnostima u narednom periodu, o kreiranju novih usluga za privredu, posebno u oblasti digitalizacije, dualnog obrazovanja i regionalne saradnje - rekao je Čadež tokom posete Beču.

Lajtl je kazao da će Privredna komora Austrije podržati i sprovesti sve projekte koji mogu doprineti produbljenju dalje saradnje, poverenja, razmeni informacija i realizaciju zajedničkih projekata. On ističe da je austrijske privreda veoma zainteresovana za Srbiju, kao i da je PKS za kratko vreme uspela da postane uspešna i uticajna poslovna organizacija, u kojoj su srpski privrednici dobili podršku.

PKS na dobrom putu

Na pitanje šta PKS , po uzoru na Privrednu komoru Austrije, može da učini kako bi Srbiju učinila izvozno orjentisanom, srpsku privredu još bolje umrežila sa međunarodnom poslovnom zajednicom i još bolje pozicionirala na inostranom tržžištu, Lajtl je je konstatovao da je PKS na dobrom putu.
- PKS je aktivna u Evropi, prisutna u Šangaju, Dubaiju, u mnogim drugim tačkama sveta. Preduzeti toliko koraka u tako kratkom roku veliki je uspeh. Austrijanci su taj posao počeli posle Drugog svetskog rata, a danas naša spoljnotrgovinska mreža ima 110 tačaka u svetu. Uvereni smo da će Srbija to uspeti da uradi mnogo brže od Austrije - izjavio je Lajtl.
 

- Mi smo veoma zainteresovani za srpsku privredu. Austrija i Srbija su skoro susedi zbog geografske blizine. Avionom iz Beča do Beograda treba samo 45 minuta, a kada putujem kolima u svoj rodni Linc treba mi tri puta više vremena iz Beča - kazao je on.

Lajtl je istakao da kao članice evropske porodice privredne komore dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, saradnju i time stvaraju poverenje važno za investicije.

- Postoji mnogo srpskih preduzeća koja su investirala u Austriju, a ima i mnogo austrijskih firmi koja su ulagala u Srbiju, što pokazuje da postoji međusobno poverenje i da se radi o dobrim investicijama - uveren je prvi čovek austrijske privrede.

Lajtl je podsetio na uspešne aktivnosti PKS na zakonodavnom planu koje su rezultirale usvojenim inicijativama privrednika, digitalizaciju komorskih servisa, rad na uvođenju dualnog obrazovanja koje mladima otvara poslovne šanse i podršku izvozu i promociji srpskih kompanija i proizvoda u svetu. To, kako je ocenio, otvara odlične perspektive za srpsku privredu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online