Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
00:24
A. Vučićević - Vesti A

Srbi oru rumunske njive

Sve je veći broj srpskih poljoprivrednika koji kupuju oranice u Rumuniji zbog znatno niže cene u odnosu na Srbiju. Od 2.000 do 2.500 evra može se kupiti hektar zemlje, što je oko četiri do pet puta jeftinije nego u Srbiji.

EPA/Robert Ghement
Ratari iz srednjeg Banata sve više odlaze u Rumuniju

Ukoliko se u obzir uzme činjenica da na primer kod Bečeja, jeftinija zemlja koja se ne nalazi u prvoj liniji uz magistralni put košta oko 8.000 evra po hektaru, a na boljoj lokaciji cena ide i do 15.000 evra, jasna je računica srpskih paora, pogotovo onih koji žive u blizini granice s Rumunijom.

Trenutno oko 5.000 hektara rumunskih njiva oru srpski poljoprivrednici, i za to dobijaju subvencije, a ta zemlja se može pohvaliti sa oko 10 miliona hektara kvalitetnog zemljišta. Pored kupovine, i zakup njiva kod komšija je mnogo povoljniji. Dok kod nas cene idu i do 500 evra po hektaru, Rumuni svoje njive daju u zakup za 100 evra po hektaru.

Prema saznanjima medija, Rumuni su otvorili i agenciju u Srbiji koja se bavi prodajom i zakupom poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji, a interesovanje je ogromno. Ipak, samo bogati će moći da profitiraju u Rumuniji, pošto se u većini slučajeva radi o parcelama od 1.000 i više hektara. Među prvim kupcima su, kako saznaje portal Agrosmart, jedan poljoprivrednik i političar iz pograničnog mesta u Banatu koji je pazario veliki posed.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da je reč o veoma kvalitetnoj zemlji, pa je sasvim logično veliko interesovanje naših ljudi.

- Očigledno umeju da posluju. Oni će radije prodati po znatno nižoj ceni i imati zaradu, nego pustiti zemlju da propada, što ovde radimo masovno. Neobrađivana zemlja propada, a to je veliki gubitak - kaže Đorđe Bugarin, agroinženjer.

On dodaje da ulaganje u rumunske oranice predstavlja sigurnu zaradu za srpske biznismene, a zbog izuzetne plodnosti i širokog dijapazona biljaka koje mogu da uspeju na tom zemljištu, ideje za biznis su bezgranične.

Stojan Padejski iz udruženja poljoprivrednika Banatska lenija iz Kikinde istakao je da je zemlja u Rumuniji prve klase i da se na njoj sve može sejati.

Bićemo i radna snaga

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan ističe da radna snaga ne bi trebalo da bude problem.
- Naši poljoprivrednici mogli bi radnu snagu unajmiti u Rumuniji, ali je to šansa i za naše ljude da odu u Rumuniju, koja je malo brže od nas prošla kroz tranziciju i rade uspešno. A svakako da bi srpski biznismeni trebali dati priliku našim ljudima da zarade s obzirom na tešku finansijsku situaciju naših ljudi.

- Čuo sam da je cena odlična, ali ja ne poznajem nikoga ko je pazario - kaže Padejski.

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milinkov objašnjava da naši građani u Rumuniji osnivaju i agrarne firme.

- Već nekoliko godina srpski ratari iz srednjeg Banata prelaze u Rumuniju i tamo obrađuju zemlju. Posao im se isplati jer Rumunija daje povoljne uslove za obradu poljoprivrednih površina, a vlasnici nude dovoljno zemlje u zakup koji je mnogo jeftiniji nego kod nas.

Naši građani tamo osnivaju i agrarne firme koje se bave obradom zemlje i zasad taj posao ide odlično. Tamo odvozimo samo našu mehanizaciju. Naši susedi nude odlične subvencije za proizvedenu robu i uredno ih isplaćuju - kaže za beogradske medije Milinkov.

Italijani dominiraju

Jedan vojvođanski poljoprivrednik kaže da je lično obrađivao zemlju u Rumuniji.
- Oko 90 odsto zemljišta je vlasništvo Italijana, poslednje dve godine imaju problem sa subvencijama, pa je to jedan od glavnih razloga što se zemljište daje u zakup. Što se tiče klase zemljišta, ne može prići našem Banatu. A doći do ugovora o zakupu zemljišta u Rumuniji je veoma teško - kaže ovaj zemljoradnik.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online