Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
00:22
N. Jokić - Vesti A

Budućnost evra u magli

Evropska komisija (EK) objavila je ovih dana dokument u kojem se preporučuje jačanje budžetske i finansijske integracije zone evra čime se potvrđuju najave uspostavljanja EU u dve brzine. Evro-zona bi u budućnosti trebalo da ima svoj budžet i svog ministra finansija, preporučila je komisija.

Reuters
Nametnuti evro: Valuta koja je podelila Evropu

Odmah su se oglasile zemlje van zone evra, koje strahuju da bi jačanje zajednice 19 država sa zajedničkom monetom evro automatski dovelo do "rašivanja" Unije na bar dva kruga. Poljski dnevnik "Gazeta viboršča" piše da postoji opasnost da se u budućnosti novac iz zajedničkog budžeta Evropske unije odliva u budući budžet evro-zone .

Rasprava kao "minsko polje"

Poljska je zabrinuta jer je upravo ona, pored Mađarske, glavni primalac fondova iz budžeta EU.

Bankrot bi potresao Bundesbanku

S druge strane i Nemačka je pred rebusom: kako sprečiti monetarnu katastrofu ukoliko ne bude mogla da naplati sve veća i sve rizičnija potraživanja od Grčke, Italije, Španije i Portugala? Ukoliko bi Grčka i Italija ušle u bankrot, to bi potreslo centralnu nemačku Bundesbanku. Krajem prošle godine predsednik udruženja poslodavaca Nemačke izjavio je da bi rizična potraživanja Nemačke mogla da dostignu astronomsku sumu od bilion milijardi evra.

Zemlje EU van zone evra u velikom su strahu, iako je Evropska komisija vrlo oprezno saopštila svoja "razmišljanja o budućnosti evro-zone". Komisija vrlo dobro zna da je ulazak u raspravu o budućnosti zone evra za nju u političkom smislu "minsko polje", jer Berlin i Pariz nemaju istu viziju evropske monetarne unije. Uz to, obe zemlje su pred parlamentarnim izborima.

Novi francuski predsednik Emanuel Makron zagovara stvaranje ministarstva finansija evro-zone sa ovlašćenjem da se zadužuje i da ubira poreze. On takođe zagovara ustanovljavanje zajedničke zaštite bankarskih depozita i osiguranje za nezaposlenost, kao i poseban parlament evro-zone.

Mnogi u Nemačkoj, kao na primer ekonomista Hans Verner Sin, podozrevaju da je cilj Makrona da ovakva zona evra služi podržavanju francuske ekonomije na račun drugih. Nije ni čudo što je nemački "Bild" sve ovo pojednostavio i povodom izbora Makrona za francuskog predsednika objavio naslov "Koliko će nas on koštati?"

Svi dugovi u istoj korpi

Evropska komisija zato uopšte nije ni pomenula evro-bonove. Njih bi, po francuskoj zamisli, zajednički mogle da emituju države članice zone evra. Ovo bi zapravo značilo stavljanje svih dugovanja članica evro-zone u istu korpu. Od Nemačke bi na primer moglo da se traži da bude garant za italijanske ili francuske dugove.

Nemačka, Holandija i Finska za sada neće ni da čuju za ujedinjenje dugova. One zato nastavljaju da zahtevaju sprovođenje politike štednje, koja bi javne dugove zemalja članica svela ispod tri odsto BDP-a (ukupnog društvenog proizvoda) kako to propisuje pakt o finansijskoj stabilnosti EU. Cela priča je time složenija, što upravo Francuska, koja je glavni inicijator integracije evro-zone, ima javni dug iznad tri odsto, bez izgleda da ga iduće godine snizi na propisani nivo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online