Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
15:33
Vestionline A

"Da Šumadja bude kao Toskana i Bordo"

"Udruženje vinara Šumadije ove godine organizuje 4. Festival šumadijskih vina na prostoru Kraljevske vinarije Topola, koji će biti održan 10. juna u Topoli, radi unapređenja prepoznatljivosti tog regiona Srbije kao značajne destinacije na vinskoj mapi Evrope", najavio je Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

PKS
Srpskim vinogradarima potrebna podrška PKS i resornih ministarstava

Prema rečima Aleksandrovića, Udruženje vinara Šumadije okuplja vinare koji se bave proizvodnjom grožđa sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Povezuje nas želja da od Šumadije napravmo regiju kao što su to uradili Italijani sa Toskanom, ili Francuzi sa Bordoom. U tome nam je veoma važna, osim podrške ljubitelja vina, podrška Privredne komore Srbije i resornih ministarstava - ukazao je Aleksandrović.

Na festivalu će biti predstavljeno i novo vino "Šumadijska ružica", zajednički proizvod šumadijskih vinara, od sorte grožđa "prokupac", u najvećem procentu i nešto manje zastupljenih sorti "merlo" i "kaberne fran". Svaka vinarija koja bude poštovala standarde za proizvodnju ovog vina moći će da ga plasira pod svojim imenom, objasnio je Aleksandrović.
 
O značaju vinogradarstva i vinarstva govori podatak da u Srbiji oko 80.000 gazdinstava proizvodi grožđe, a u Vinarski registar upisano je oko 300 proizvođača vina, ukazao je Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije.
 
Lutovac je istakao sistemsku podršku Privredne komore Srbije i aktivnosti na unapređenju domaćeg vinogradarstva i vinarstva, kako kroz stvaranje podsticajnog regulatornog okvira, tako i kroz podizanje kapaciteta i konkurentnosti naših proizvođača. Kako je naglasio, PKS je aktivno učestvovala u kreiranju novog  Zakona o  vinima, koji  bi trebalo da bude usvojen ove godine.

Osim podrške na planu regulative, ustanovljeno je priznanje "Ljubičasta plaketa" koje je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, ove godine dodeljeno prvi put domaćim proizvođačima vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom. Na ovaj način afirmišu se najbolje vinarije, koje su se prilagodile zahtevnom sistemu kvaliteta i standardima proizvoda sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom.
 
Privredna komora Srbije podržala je i nastup naših proizvođača u najvećem Svetskom muzeju vina u Bordou -  srpska vina u muzeju predstavljaju devet vinarija iz Šumadije. Lutovac je ukazao i na nisku potrošnju vina u Srbiji – oko 10 litara po glavi stanovnika godišnje. 

Učesnici

Na festivalu, koji će biti otvoren u Vinogradarevoj kući na Oplencu, ove godine učestvuje 16 šumadijskih vinarija: "Aleksandrović", "Radovanović", "Despotika", "Tarpoš",  "Katanić", "Veličković", "Ambelos", "Stari Hrast", "Rogan", "Art vine", "Kraljevska vinarija",  "Pavlović",  "SS-Mar", "Delena",  "Arsenijević" i "Madžić". U okviru festivala biće otvorena i izložba "Umetnost i vino", čiji je autor Nebojša Savović Nes.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online