Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.06.2017.
15:02
Vestionline A

U Srbiji u porastu gotovinsko plaćanje

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održano je tradicionalno 15. savetovanje "Platne kartice 2017" na kome su predstavaljene novine u kartičarstvu i bezgotovinskom načinu plaćanja. U Srbiji je iz godine u godinu u porastu upotreba platnih kartica i taj pozitivan trend se očekuje i u narednom periodu, istaknuto je na skupu.

PKS
Savetovanje u Privrednoj komori Srbije

Ukupan broj izdatih platnih kartica na kraju 2016. godine je bio 6.900.997, što je za 9,4 odsto više nego u prethodnoj godini. Ukoliko se u obzir uzmu i kartice sa funkcijom e-novca (a to su uglavnom pri pejd kartice za plaćanje na internetu), ukupan broj izdatih kartica je  6.965.354, pa je ostvareni rast  preko 10 odsto.

Prošle godine učinjen je pomak u broju aktivnih kartica, koje su povećale svoje učešće u ukupno izdatim karticama na 57 odsto, a godinama unazad to učešće je bilo 50, ili ispod 50 odsto, rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS.

U strukturi izdatih platnih kartica, dominantne su debitne sa 84,14 odsto , dok  je učešće kreditnih kartica  15,86 odsto, saopštila je PKS.

PKS
Na svetovanju je prvi put u Srbiji predstavljen nacionalni  kartičarski sistem Kine, "UnionPay International“

Posle  nekoliko godina opadanja prosečne vrednosti transakcijama platnim karticama u Srbiji, ovaj trend je zaustavljen. U odnosu na prethodnu godinu došlo je do pada prosečnih vrednosti  samo na segmentu kreditnih kartica, objasnila je Ocokoljić.

Kako je istakla, pozitivni su trendovi i u e-trgovini. U odnosu na prethodnu godinu 2016 ostvaren je rast broja i vrednosti transakcija u kupovini roba i usluga preko interneta. Ukupan broj plaćanja za robe i usluge kupljene na internetu, u 2016. godini je bio 3.852.840, od čega  gotovo 95 odsto predstavljaju  transakcije sa platnim karticama, a 5 odsto  čine plaćanja  upotrebom e-novca.

Iako promet ostvaren platnim karticama na internetu u Srbiji, beleži dinamične stope rasta poslednjih godina, broj transakcija i promet internet platnim karticama na stranim sajtovima,  veći su oko tri puta u odnosu na transakcije i  promet ostvaren  na domaćim sajtovima, ukazala je Ocokoljić.

Cilj je, po rečima sekretara Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS, da se promoviše razvoj kartičarstva u Srbiji i poveća procenat bezgotovinskog plaćanja. Brz razvoj informacionih tehnologija i telekomunikacija, kako je rečeno na savetovanju, neprestano uvodi novine i u oblast platnih kartica.

Vesna Džudović, predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica PKS, istakla je da kartičarstvo prati najnovije tehnologije i inovacije. Nastavlja se trend intenzivnog razvoja digitalnih bankarskih proizvoda  i mobilnog bankarstva koji su efikasniji i pristupačniji korisnicima.

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, ocenio je da se usled digitalne transformacije poslovanja i ekonomije najviše promene dešavaju upravno na bankarskom tržištu. Mobilno bankarstvo je prvi sektor gde se virtuelno izjednačilo sa realnim, rekao je Savić.

Nenad Petrović, zamenik generalnog direktora Sektora za platni sistem  Narodne banke Srbije podsetio je na nedavno usvojenu regulativu - Zakon o platnim uslugama kojim su stvoreni temelji za  brži razvoj bezgotovinskog, elektronskog plaćanja,   pojavu inovativnih platnih rešenja i kojim je izvršeno usklađivanje ove oblasti sa standardima EU.

On je istakao da su instant plaćanja jedna od sistemskih stvari kojom se Narodna banka Srbije bavi u ovom momentu. U pitanju su plaćanja u kojima se prenos platne poruke, informacije o izvršenom plaćanju i raspoloživost sredstava na računu primaoca plaćanja odvija u skoro realnom vremenu na 24/7/365 osnovi. Dakle, ova plaćanja će omogućiti isto iskustvo kao i pri plaćanju gotovim novcem - pored trenutne potvrde o izvršenju transakcije i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca plaćanja. Instant plaćanja predstavljaju veliku šansu za kreiranje proizvoda zasnovanih na korišćenju potencijala mobilnog telefona (na primer korišćenje M-bankinga za instore i online plaćanja).

Na svetovanju je prvi put u Srbiji predstavljen nacionalni  kartičarski sistem Kine, "UnionPay International“, koji je u 2016. godini izdao više od 6 milijardi kreditnih i debitnih kartica, što je za 1,5 milijardu više od ukupnog broja kartica izdatih od strane Visa i Mastercard. Imajući u vidu da je u 2016. godini 135 miliona Kineza putovalo u inostranstvo, od čega je više od 10 miliona putovalo u Evropu, mogućnosti za uključivanje "Union Pay" u ATM i trgovačku prihvatnu mrežu izazvalo je veliko interesovanje prisutnih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online