Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
09:35
Vestionline A

Velika šansa za firme iz Srbije i regiona za partnerstvo sa nemačkim kompanijama (VIDEO)

Privredna komora Srbije, Nemačko-srpska privredna komora, predstavništva nemačke privrede u regionu Zapadnog Balkana i nemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V.) organizovali su u Beogradu treću "Nemačku inicijativu za pronalaženje dobavljača u regionu Zapadnog Balkana".

PKS
Dani dobavljača u beogradskom hotelu "Crown Plaza"

Predstavnici 142 kompanije razgovarali su sa 24 nemačke firme o partnerstvu i mogućnostima uključivanja u dobavljačke lance, uz obostrano očekivanje sklapanja mnogobrojnih ugovora.

Privrednicima su se obratili Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, Nenad Đurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, Helde Tolksdorf, direktor za proširenje EU Saveznog ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke i Roland Zeliger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Nemački ambasador je istakao vrednost platforme kao što je Dan dobavljača, koja povezuje naručioce iz Nemačke sa potencijalnim dobavljačima iz jednog regiona.

- Ovo je zaista veliki koncept koji sada imamo prilike da prvi put vidimo na Zapadnom Balkanu. U ovoj situaciji obostrano puno dobijaju i trgovina i izvoz Zapadnog Balkana, kao i nemačke kompanije i njihova konkurentnost. Osim što je ovo prilika da se regionalne privrede približe jedne drugima i povežu u stvaranju jednog mnogo većeg zajedničkog tržišta, to je istovremeno i vrlo interesantna šansa  da sebi potencijalno obezbede dugotrajne ugovore o saradnji sa izvanrednim nemačkim kompanijama - istakao je ambasador Ditman.

Uključivanje kompanija iz regiona Zapadnog Balkana u dobavljačke lance nemačkih kompanija, kako je naglasio Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije, pozitivno će uticati na jačanje konkurentnosti kompanija ne samo na regionalnim tržištima već i u samoj Evropskoj uniji.

PKS
 

Đurđević je rekao da skup u Beogradu čini preduzeća iz regiona mnogo dostupnijim nemačkim firmama i pruža im priliku da pregovaraju sa najboljim nemačkim kompanijama iz sektora u kome posluju.

- Nadam se da ćete sebi obezbediti buduće poslovne sporazume. Ali, istovremeno, ovde ste i da se susretnete jedni sa drugima, da se povežete i možda razmotrite zajedničke poduhvate. Potrebno je da vidite kako bi ste udružili kapacitete i radili zajedno da bi ste bili što konkurentniji, ne samo lokalno već i u samoj EU. PKS sprovodi ovaj proces i podržava svakog od vas u pronalaženju partnera, u EU i na prostoru Zapadnog Balkana.  Preko 400 kompanija je iskazalo interes za učešće od kojih su nemački partneri izabrali 142. To ne znači da ove ostale kompanije nisu dobre ili da nemaju kvalitet već da je u slučaju ove incijative postojao određen tip konkretne zainteresovanosti nemačkih kompanija za oblasti saradnje prema kome su birali buduće potencijalne partnere - ukazao je Đurđević.

Predsednik Nemačke privredne komore u Srbiji AHK Ronald Zeliger izjavio je da odziv kompanija pokazuje međusobni interes, istakavši zadovoljstvo što se radi o dugoročnoj i intenzivnoj saradnji. Prema njegovim rečima, ovo nisu samo razgovori o poslu već se ovde posluje.

Obrativši se predstavnicima nemačkih kompanija, predsednik AHK Srbija kazao je: "Pogledajte ovaj skup, ne biste došli ovde treći put da nema prilika za poslovanje".

Tokom skupa predviđeno je održavanje čak 300 B2B sastanaka na kojima će biti 50 firmi iz Srbije, 36 iz Bosne i Hercegovine, 21 iz Hrvatske, 20 iz Slovenije, 7 iz Makedonije, dok će Albaniju predstaviti tri firme, a sa Kosova će doći predstavnici dve kompanije, kao i tri preduzeća iz Crne Gore.

Na susrete sa potencijalnim dobavljačima u Beograd su doputovali predstavnici 24 velike nemačke kompanije poput aeronautičkog giganta Erbas, velikih kompanija iz oblasti automobilske industrije poput Eberšprehera, Drakslmajera i Vite Automotive, kao i drugih kompanija koje posluju u sektorima metaloprerade, elektroindustrije, proizvodnje delova za autoindustriju, prerade plastike i proizvodnje plastičnih delova poput Knor Bremze, Ametek, VAG Holdinga i drugih. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online