Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
02:44 >> 09:06h
blic.rs A

Pare sigurne i ako se banke ugase

Država će i dalje garantovati 50.000 evra štednje bez obzira na to da li se radi o dinarskim ili deviznim depozitima u slučaju da banka upadne u problem.

Ako proceni da je ta banka sistemski važna, osnovaće takozvanu bridž banku i preuzeti svu njenu imovinu i obaveze, a gubitke otpisati na teret kapitala akcionara.

Novac u banci - novac u sigurnim rukama... bar do 50.000 evra štednje
 

U slučaju da akcionari bilo koje banke odluče da je zatvore i podnesu Narodnoj banci Srbije zahtev za dobrovoljnu likvidaciju, država može takvu banku da preuzme, odnosno nacionalizuje za jedan dinar.

To su neke od izmena pet finansijskih zakona koje je pripremilo Ministarstvo finansija sa Narodnom bankom i Agencijom za osiguranje depozita za slučaj finansijske krize. Uz to, te tri institucije će potpisati i memorandum o razumevanju.

Cilj potpisivanja memoranduma jeste definisanje međusobne saradnje, koja uključuje i razmenu poverljivih podataka između njih, a zapravo se radi o tome da će sve nadležne institucije biti blagovremeno informisane o svim važnim pitanjima, što do sada nije bio slučaj.

"Tako ćemo biti u mogućnosti da pravovremeno reagujemo na eventualne potrese i sprečimo prelivanje krize na privredu", kaže Vladan Manić, savetnik ministra finansija, koji je bio angažovan na izradi seta zakona.

Manić ističe da su svi zakoni menjani u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i otkriva šta donosi potpuno novi Zakon o finansijskoj stabilnosti. "U slučaju da banka zatraži pomoć države, mi ćemo zahvaljujući tom zakonu moći da joj damo kredite, garancije ili kapital, što do sada nismo mogli. Pomoć data banci nije besplatna, a tokom korišćenja, banka neće moći da povećava plate zaposlenima, isplaćuje dividende i razdužuje se prema akcionarima", kaže Manić.

Uz opasku da se naš bankarski sistem izuzetno dobro pokazao u krizi, on navodi da bez ovih izmena zakona, država ne bi imala mehanizme da reaguje za "ne daj bože”.

"Do sada je banka koja upadne u problem i ostane bez licence automatski išla ili u stečaj ili u likvidaciju, a sada uvodimo dva nova mehanizma. Banka za posebne namene osniva se u slučaju da propadne neka sistemski važna banka. Tada preko noći Agencija za osiguranje depozita osniva novu banku i preuzima svu njenu imovinu i obaveze i nastavlja normalno da radi. Bivši vlasnici ostaju bez svog kapitala u banci", ističe Manić.

Država će ove mere sprovoditi jedino za banke od sistemskog značaja, a uskoro će biti usvojeni i kriterijumi na osnovu kojih će se to određivati. Druga varijanta je da Agencija za osiguranje depozita odluči da sredstva i obaveze propale banke preuzme neka druga banka. Manić ističe da to koji će se model primenjivati zavisi od toga šta će državu najmanje da košta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online