Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.04.2017.
10:23
Vestionline, Tanjug A

Šojble upozorio SAD

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble apelovao je na Sjedinjene Američke Države da ostanu uz globalnu privredu.

Reuters
Svi smo imali velike koristi - od globalne integracije i trgovine poslednjih decenija: Volfgang Šojble 

On je na njih apelovao i da ne pokušavaju da ostvare prednost na štetu drugih zemalja.

Šojble je takođe ponovo odbacio optužbe zvaničnika iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa da je trgovinski suficit Nemačke znak nepoštenih mera koje je uveo Berlin, izveštava agencija AFP. 

- Svi smo imali velike koristi - od globalne integracije i trgovine poslednjih decenija, a Vašington je bio lider u tom procesu, rekao je nemački ministar u govoru uoči početka prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu. 

Antagonistička protekcionistička retorika Trampove administracije, kako navodi AFP, stvorila je napetu atmosferu na obično mirnim sastancima MMF-a, i uticala da brojni zvaničnici ustanu u odbranu globalnog trgovinskog sistema, priznajući ipak da neki segmenti društva nisu osetili njegove benefite i da su platili nepravedan deo cene. 

- Svakako da je u interesu Amerike da obezbedi sigurnost i ekonomsku stabilnost - svojih trgovinskih partnera, rekao je Šojble. 

Ali, iako je kazao da je legitimno pravo da vlada vodi računa o vlastitim interesima, on je upozorio Vašington da "mir i prosperitet jedne zemlje ne mogu biti na račun mira i prosperiteta druge zemlje". 

Šojble je priznao da je relativno slab evro pomagao nemačkom izvozu, kako tvrde i ljudi iz Trampove administracije, ali je za to optužio niske kamatne stope i druge vanredne stimulativne mere koje sprovodi Evropska centralna banka da bi podstakla inertnu privredu evrozone. 

Budući da sam još na početku upozorio ECB da će takve mere povećati nemački izvoz, ne želim da sada budem kritikovan zbog posledica, naglasio je nemački ministar. 

Šojble je rekao da se sastao sa ministrom finansija SAD Stivenom Menućinom kome je objasnio da je trgovinski suficit Nemačke rezultat visoko kvalitetnog izvoza a ne protekcionizma, dodajući da "nikakve pametne mere" neće smanjiti taj suficit. 

Istakao je, međutim, da mu je drago da čuje da ECB, idući za primerom američkih Federalnih rezervi, počinje da razmatra ukidanje određenih stimulusa koji, osim što utiču na vrednost evra, mogu da izazovu riskantno ponašanje na finansijskim tržištima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online