Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
09:39
Vestionline A

Sajam privrede u Mostaru važna karika regionalne saradnje

Štand srpske privrede na Međunarodnom sajmu u Mostaru posetili su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, hrvatski premijer Andrej Plenković i članovi predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović. Nastup srpskih kompanija organizovala je Privredna komora Srbije.

Tanjug
Otvaranje Medjunarodnog sajma privrede u Mostaru: Mladen Ivanić, Aleksandar Vučić i Marko Čadež

Međunarodni sajam privrede u Mostaru prerastao je u nezaobilaznu tačku regionalne saradnje, jer su privrednici prepoznali značaj povezivanja i zajedničkih aktivnosti, ocenio je Marko Čadež, predsednik PKS koji predvodi privrednu delegaciju na sajmu u Mostaru.

- Svesni smo da su naša tržišta mala i da moramo da nađemo put da kompanije sarađuju, ne samo kroz međusobnu trgovinu, već da izlaze zajedno na druga tržišta, da investiraju, sklapaju poslove i osnivaju zajedničke holdinge i preduzeća - rekao je Čadež.

Predsednik PKS istakao je da je prisustvo na sajmu predsednika Crne Gore, premijera Hrvatske i Srbije dalo pozitivan signal jačanju regionalnih privrednih veza, što je prioritet i privrednih komora regiona.

Čadež je podsetio da je Komora na sajam u Mostar dovela 50 kompanija, tri puta više nego prošle godine, kao i da je prisutno 11 firmi namenske industrije, koje nastupaju u hali namenjenoj toj privrednoj grani.

Tanjug
 

Tokom boravka u Mostaru predsednik PKS, sastao se sa predsednicima privrednih komora regiona okupljenih  u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana u sklopu pripremnih aktivnosti za učešće na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Na sastanku je postignuta načelna saglasnost predsednika komora zapadnobalkanske šestorke da se uđe u proces formiranja stalnog Sekretarijata Komorskog investicionog foruma u Trstu kao doprinos poslovne zajednice regiona Berlinskom procesu.

Čadež je u Mostaru uručio predsedniku Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (BiH) Brunu Bojiću Plaketu PKS za doprinos ekonomskoj saradnji u regionu. 

Na sajmu u Mostaru koji se održava od 4. do 8. aprila, najviše firmi iz Srbije je iz agrobiznisa, a predstavljaju se i proizvođači opreme i alata, kao i preduzeća iz oblasti građevinarstva, tekstilne, mašinske, elektro i farmaceutske industrije, energetike i drugih privrednih grana koje imaju potencijal za jačanje saradnje sa zemljama regiona. 

Poseban  kvalitet ovogodišnjeg sajma u Mostaru je specijalizovana  izložba u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope na kojoj će proizvođači vina i vinogradarske opreme iz celog regiona  promovisati svoj  proizvodni program  i objedinjenu vinsku  ponudu radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima  sa fokusom na kineskom.

Sajam je okupio izlagače iz 30 zemalja, zemlja partner je Hrvatska, a manifestaciju prati više od 400 akreditovanih novinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online