Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
15:34
Vestionline, Tanjug A

Ambasador EU besan: Evropa preplavljena trulim mesom iz Brazila

Brazilski predsednik Mišel Temer iz petnih žila se trudi da uveri svet da brazilska mesna industrija ne predstavlja pretnju uprkos otkriću policije da su veliki izvoznici prodavali pokvarenu govedinu i živinu s falsifikovanim inspekcijskim potvrdama.

M. Karović
Podmićivanjem santiranih inspektora, pokvarena roba stigla na tržište?

Mišel Temer sastao se u glavnom gradu Braziliji s predstavnicima mesne industrije, ministrom poljoprivrede Beirom Magijem i ministrom trgovine Markosom Pereirom kako bi pronašli rešenje za krizu koju je prouzrokovao skandal s prodajom pokvarenog mesa. Nakon toga usledio je sastanak sa ambasadorima, prenosi portal "Index.hr", pozivajući se na pisanje "Frans presa".

Brazil je vodeći izvoznik govedine i piletine u svetu i ima klijente u oko 150 zemalja. Sada su se suočili s tvrdnjama policije da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Uhapšeno je najmanje 30 ljudi a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa.

Predsednik Brazila 

Brazilska vlada je počela da preduzima brojne napore kako bi uverila javnost da nema razloga za brigu nakon tvrdnji da su izvoznici mesa podmićivali inspektore radi dobijanja dozvole za prodaju i izvoz pokvarene govedine.
 - Ovo je hitno pitanje, jer ima posledice po nas i u zemlji i u inostranstvu. Razgovaramo sa ambasadama kako bi mogle da prenesu informacije svojim vladama u pogledu bilo kakve zabrinutosti ispoljene u prethodnih nekoliko dana - izjavio je predsednik Brazila Mišel Temer novinarima, a prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su zatvoreni fabrika za preradu piletine multinacionalne kompanije BRF i dva pogona brazilske kompanije Pečin.

Zasada nije poznat nijedan slučaj bolesti zbog konzumiranja pokvarenog mesa.

Sekretar za poljoprivrednu zaštitu Luis Eduardo Pacifici Rangel izjavio je pred novinarima da kvalitet brazilskog mesa u celini gledano nije upitna.

- Informacija… o korupciji i kriminalnom udruživanju koje je razotkrila policija uistinu zabrinjava. No, gledano iz sanitarne perspektive, potpuno smo uvereni da problemi spomenuti u istrazi ne predstavljaju rizik ni za stanovništvo ni za izvoz - kazao je zvaničnik novinarima pre susreta s brazilskim predsednikom.

"Nijedan proizvod BRF-a ne sadrži karton"

Mesna fabrika BRF prešla je u protivnapad, pobijajući tvrdnje da su u proizvode od piletine dodavali karton.

- Nijedan proizvod BRF-a ne sadrži karton. Došlo je do velike grške u (audio) snimcima policije - stoji u saopštenju kompanije.

Brazil bi zbog skandala mogao da izgubi kupce. Glavna tržišta su im Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Holandija i Italija.

Prošle godine Brazil je izvezao piletine u vrednosti 5,9 milijardi dolara, a govedine u vrednosti 4,3 milijarde dolara, pokazuju podaci brazilske vlade.

Predsednik Temer pribojava se da će skandal nepovoljno uticati i na pokušaje sklapanja sporazuma o trgovini između južnoameričkog udruženja zemalja Mercosur i Evropske unije.

Ambasador EU u Brazilu Žoao Kravinjo napisao je u nedelju na društvenoj mreži Tviter da želi "potpuno i hitno pojašnjenje (brazilskog) ministarstva poljoprivrede".

- Istina je da situacija komplikuje pregovore - priznao je brazilski generalni zamenik sekretara za ekonomske i finansijske poslove u ministarstvu spoljnih poslova Karlos Marcio Kozendej.

- Gledano iz perspektive kriminala i korupcije, nema sumnje da je reč o jako ozbiljnom incidentu - rekao je Kozendej za AFP.

Vlasti još nisu objavile pojedinosti o lokacijama na kojima su pronađeni pokvareni proizvodi. Navode "samo" da su u pojedinim slučajevima korišćene karcenogene materije kako bi se prikrio miris pokvarenog mesa.

Osim kompanije BRF, u čijem su vlasništvu brendovi Sadia i Perdigao, pod istragom je i JBS, najveći prodavac mesa u svijetu i vlasnik brendova Big Frango, Seara Alimentos i Swift.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online