Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.03.2017.
18:01
N. S. Preradović - Vesti A

Prijavite se za staru štednju

Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je državljane bivših republika SFRJ, uključujući i Srbiju, da prijave svoja potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Reuters
Potrebno je dosta dokumenata: Rok za prijavu je skoro godinu dana

Radi se o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. godine kod banaka sa sedištem na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika.

Prijava potraživanja može se podneti lično ili poštom od 6. marta 2017. do 23. februara 2018. godine.

Adresa je Uprava za javni dug Ministarstva finansija, ulica Sremska br. 3-5, Beograd.
Elektronskim putem prijava ne može da se podnese.

Prijava potraživanja se podnosi na Obrascu 1, koji se može preuzeti na internet stranicama Ministarstva finansija, Uprave za javni dug, Agencije za osiguranje depozita i Narodne banke Srbije, kao i lično na šalterima Uprave za javni dug.

Uz prijavu devizni štediša treba da podnese overenu kopiju lične karte, original uverenja nadležnog organa o promenama prebivališta, original devizne štedne knjižice, izjavu da svoju štednju nije preneo na drugo lice, potvrdu nadležnog organa bivših republika SFRJ o tome da štediša nije ostvario svoje pravo po osnovu devizne štednje.

Ako je devizna štednja stečena nasleđivanjem, naslednik devizne štednje pored ovih dokumenata dostavlja i original uverenja nadležnog organa o promenama prebivališta ostavioca, potvrdu nadležnih organa da ostavilac nije ostvario svoja prava po osnovu devizne štednje.

Ako je više naslednika devizne štednje, svaki naslednik podnosi prijavu potraživanja za svoj nasledni deo. Kada jedan od naslednika uz prijavu podnese original deviznu knjižicu, smatra se da su i ostali naslednici podneli original te knjižice o čemu obaveštavaju Upravu za javni dug.

- Prikupljanje ovih dokumenata zahteva vreme i stoga je dat rok od skoro godinu dana, da bi štediše mogle da prikupe sve neophodne papire - kaže za "Vesti" Predrag Ivanović, pomoćnik direktora Uprave za javni dug.

O utvrđivanju prava na isplatu devizne štednje odlučuje se najkasnije u roku od 120 dana od isteka roka za podnošenje prijava potraživanja.

Kako je ranije objavljeno, Republika Srbija ima obavezu da isplati neisplaćene devizne štediše u iznosu do 310 miliona evra, što obuhvata deviznu štednju i kamate.

Isplata devizne štednje uslediće u 10 jednakih polugodišnjih rata s rokom dospeća svakog 31. avgusta i 28. februara, počevši od 31. avgusta 2018. godine, zaključno sa 28. februarom 2023. godine.

Podsećanja radi, državljani Srbije koji su imali staru deviznu štednju isplaćeni su u potpunosti prošle godine kad je dospela za naplatu poslednja od 14 rata.

Informacije

Dodatne informacije u vezi s prijavom potraživanja mogu se dobiti na telefone:
+ 381 11 2021 118, +381 11 2021 119 i putem elektronske pošte na imejl adresu: staradeviznaŽkomisijasds.gov. rs

Konzulati ne primaju zahteve

Na pitanje "Vesti" na koji način su obavešteni građani, u Upravi za javni dug kažu da su javni pozivi objavljeni u svim državama bivše SFRJ, kao i u otadžbini.

- I Ministarstvo spoljnih poslova je upoznato s isplatom devizne štednje stranim državljanima - kaže Predrag Ivanović.

Na pitanje na koji način će biti obaveštene štediše u dijaspori širom Evrope i sveta (javni poziv, putem DKP) odgovor smo dobili od Ministarstva spoljnih poslova:

"Poziv je, u skladu s Uredbom o postupku za utvrđivanje prava na isplatu stare devizne štednje građana, objavljen na sajtu Uprave za javni dug i u dnevnim listovima u Srbiji i na teritorijama država bivših republika SFRJ. U skladu s navedenim propisima, prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Republike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu i ne može se podneti posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije. Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije upoznata su s objavljivanjem javnog poziva za prijavljivanje potraživanja po osnovu stare devizne štednje i obaveštena su o načinu prijavljivanja, kako bi stranke koje se interesuju za proceduru prijave potraživanja informisali o zakonskim rešenjima vezano za ostvarivanje prava za vraćanje stare devizne štednje", piše u odgovoru MSP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online