Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2017.
07:50
Vestionline, Blic.rs A

Evo šta je najbolje rešenje za PKB

Ministarstvo privrede objavilo je da je osam kompanija zainteresovano za privatizaciju čuvene PKB korporacije iz Padinske Skele.

youtube.com/Bolji Beograd
PKB ima plastenike i krave, što je mala verovatnoća da će se novi vlasnik baviti time

Ministarstvo je saopštilo da su se prijavile srpske kompanije Industrija mesa "Matijević" i MK Komerc, kao i Al Dahra iz Ujedinjenih Aparskih Emirata, dok pisma kompanija i Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena.

Tim povodom "Blic" je pitao stručnjake da li država treba da proda PKB, po kom modelu i da li je bolje da on dospe u ruke stranaca ili domaćih privrednika.

Stručnjak za poljoprivredu Goran Živkov smatra da PKB treba prodati.

- PKB takav kakav jeste danas stalno je u gubicima. Pitanje je po kom modelu ga prodati, i to je najznačajnije. Najbolje rešenje je da se isparča. Kada imate male parcele u manjim sredinama, lokalni proizvođači bi bili spremni da plate silne pare za to - kaže Živkov.

Kako objašnjava, PKB ima i krave i plastenike, a teško da će se jedan isti privrednik baviti i kravama i plastenicima.

- Onaj ko se bavi plastenicima uzeće to, zna kako to da radi, poznaje tržište i proizvodnju. Isto tako sa, recimo, farmom svinja, farmom krava... Prodaja u jednom komadu nema smisla. Ovakva prodaja nije logična. Osim da se spusti cena i da se prodaja obezbedi jednom kupcu. A onda je očigledno taj kupac neki stranac - navodi Živkov.

On dodaje da je poenta povećati konkurenciju na strani tražnje jer će biti više kupaca sposobnih da ponude više novca za jednu celinu, nego što će biti onih koji će za ceo PKB dati dobru ponudu.

- Najvažnija stvar je imati pošten tender - zaključuje Živkov.

S druge strane, član odbora za selo u SANU Branislav Gulan kaže da PKB treba da ostane u vlasništvu države.

- To što poslovanje PKB-a nije dobro znači da je loš način na koji država vodi kombinat. I to treba menjati, a nikako prodavati u privatno vlasništvo. PKB ima tržište od dva miliona stanovnika i već tu ima prednost jer nema troškove transporta. PKB je poslednje veliko poljoprivredno gazdinstvo koje je ostalo u državnom vlasništvu. Problem je u tome da kod nas sistem ne funkcioniše, i to treba promeniti - ističe Gulan.

I "Al dahra" ipak u igri

Mada se u prvi mah pojavila informacija da arapska "Al Dahra" nije poslala pismo o zainteresovanosti za PKB, ispostavilo se da su i oni u igri. Naime, njihovo pismo stiglo je poštom u poslednji čas. Ova velika kompanija ranije je pominjana kao jedan od glavnih favorita za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd. U Ministarstvu privrede su sinoć rekli da je konkurisalo ukupno osam kompanija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online