Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.02.2017.
00:55
Vestionline, jutarnji.hr A

Hrvati naljutili ruskog medveda, stigla ih Putinova osveta

Skidanje niza hrvatskih firmi s popisa izvoznika u Rusiju novi je korak unazad u hrvatsko-ruskim odnosima.

Reuters
Nema šale sa Rusima: Vladimir Putin

Ruske su vlasti, naime, početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, pa slobodan prolaz na ogromno rusko tržište s gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, skladno novim pravilima igre, od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada imaju samo Podravka i Sardina, prenosi "Jutarnji list".

Informacija je to koju je objavio deo hrvatskih medija, a koju su potvrdili u Hrvatskoj privrednoj komori, kao i u poslovnim krugovima. Ali iz Ministarstva spoljnih poslova ništa nije komentarisano.

Inače, prema dostupnim informacijama, među oštećenima su varaždinske firme Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj - Pipo iz Čakovca, kao i Belje i PIK Vrbovec koji su u sastavu Agrokora.

Na popisu hrvatskih kompaniji kojima je službena Moskva upalila crveno svetlo nalaze se kompanije koje duže od 36 meseci nisu izvozile na rusko tržište: one sada, objašnjavaju u Hrvatskoj privrednoj komori, imaju zabranu izvoza u Rusiju.

S druge strane, one firme koje u razdoblju dužem od 18 meseci nisu izvozile u Rusiju nalaze se na listi suspendovanih, a među njima su, prema informacijama iz Komore, PIK Vrbovec i Vindija. Razlog neaktivnosti hrvatskih firmi prema ruskom tržištu, dodaju, uglavnom se može tražiti u sankcijama koje je EU, čiji je deo i Hrvatska, uvela Rusiji.

- Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor početkom 2017. izvršila je reviziju evidentiranih dozvola za izvoz u Rusiju, koje su izdate evropskim kompanijama, a u skladu sa uobičajenim procedurama - rekli su u HGK, poručujući da je reč o "standardnoj proceduri revizije ranije dobijenih dozvola poljoprivredno-prehrambenih kompanija za izvoz iz EU u Rusku Federaciju". Sličnu proceduru, napominju u HGK, primenjuju i druge zemlje, pa tako i SAD.

Zbog sankcija EU prema Rusiji nije bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog porekla u Rusiju, pa mnoge hrvatske kompanije nisu ni bile u mogućnosti da izvoze na to tržište - kažu neslužbeno u jednoj od kompanija koje su ostale bez “izvoznog pasoša" za ogromno tržište od Kalinjingrada do Vladivostoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online