Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
15:40
Tanjug, Vestionline A

"Samo su Kinezi mogli da izvuku Železaru"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će železara Hestil Srbija u Smederevu u decembru ostvariti prvi profit.

Tanjug
Kinezima hvala za Železaru

- Ovo je ogromna stvar, sada mi je rekao predsednik Hestil grupe Ju Jong da su u novembru imali dobit, odnosno da više ne gube pare, i u decembru očekuju prvi profit - rekao je Vučić tokom obilaska tople valjaonice u srpskoj železari.

Želežara Hestil u Smederevu planira da sledeće godine proizvede dva miliona tona čelika i uticaće na BDP Srbije za jedan odsto, a verovatno i više, rekao je danas premijer Aleksandar Vucičh obraćajući se radnicima i menadžmentu Železare.

- Ovo je slika prelepe i moćne Srbije, koja pokazuje da možemo da radimo drugačije i bolje. Vreme je da se usudimo da kazemo da Srbija može mnogo bolje od onoga što je navikla i to nam ovogodišnji rezultati pokazuju - podvukao je Vučić. 

U Železari kao kod kuće

Prema njegovim rečima Železara predstavlja nešto što je napravilo preokret u srpskoj ekonomiji.

- Osećam da pripadam ovoj fabrici, ovoj kući - rekao je Vučić i naveo da je bezbroj puta bio ovde, ali da se nikada tako lepo osećao kao danas. 

Podvukao je da je i on zajedno sa radnicima verovao da se može oživeti proizvodnja i Železara moći uspešno da radi.

Vučić je istakao da mu je čast da bude premijer jedne tako male zemlje, koja ima tako dobre odnose sa "velikom Kinom" i ocenio da je saradnja sa kineskom kompanijom oko Železare Smederevo "posao decenije koji je napravio preokret u srpskoj ekonomiji". 

Novogodišnja čestitka

On je predstavnicima kineske kompanije poželeo da u godinama pred nama zarade ne samo najavljenih 20 miliona evra, već i mnogo više, a da zatim novac ulažu u Smederevo, hotele u tom gradu, kao i sve ostalo što im je potrebno da bi proširili svoje kapacitete.

Predsednik Vlade je rekao i da je ponosan što od 1. januara stupa na snagu bezvizni režim između Srbije i Kine. 

- Mi sebe smatramo velikim kineskim prijateljima, i mislim da u Evropi većih nemate - rekao je Vučić. 

On je zahvalio i ambasadoru NR Kine u Srbiji Li Mančangu na, kako je rekao, strahovitoj podršci, na tome što Srbiju oseća kao svoju domovinu i što svakodnevno razgovara sa predstavnicima srpskih vlasti u vezi sa budućim projektima između Kine i naše zemlje.

- Narodna Republika Kina je uvek na našoj strani i uvek nam pomaže - rekao je Vučić. 

Samo su Kinezi mogli da izvuku Železaru

Premijer je konstatovao i da, do dolaska Kineza, niko nije znao šta da radi sa Železarom. 

- Amerikanci su je ostavili, jer su pravili ogormne gubitke. I mi smo pravili gubitke. Samo su Kinezi mogli da izvuku Železaru i pomogli su nam što su to uradili - rekao je Vučić. 

On je zamolio ambasadora da se dodatno angažuje i ubrza razgovore oko RTB Bor i ostalih prioritetnih zadataka "bez obzira da li je to uvek interes Kine ili nije".

On se zahvalio kineskim vlasnicima i zamolio kineske prijatelje za još veću podršku i pomoć Srbiji podvukavši iskreno prijateljstvo dve zemlje. 

Premijer Srbije posetio je kompaniju Hestil Srbija zajedno sa predsednikom Hestil grupe Ju Jongom. Obilasku pogona železare, odnosno tople valjaonice, prisustvovao je i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online