Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.10.2016.
00:11
Vestionline A

Krah funte i evra, pobednik je dolar

Valutno tržište se još uvek nije smirilo nakon naglog pada funte početkom meseca, a investitori na finansijskim tržištima se već pripremaju na nove veće pomake.

Reuters
Dolar dobija "rat valuta"

Oni bi se mogli dogoditi već ove nedelje a mogle bi ih izazvati važne ekonomske vesti kojih će narednih dana biti natprosečno mnogo, ocenjuje Admiral markets.

Britanska funta

Tokom vikenda su već počele da se pojavljuju političke vesti koje bi mogle negativno da utiču na kurs funte. Nemačka kancelarka Merkel izjavila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU neće dobiti pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvati i slobodu kretanja ljudi, koja se Britancima ne sviđa zbog prevelikog talasa useljavanja. Takođe, tokom vikenda britanska premijerka Tereza Mej požalila se na monetarnu politiku britanske centralne banke, na što joj je guverner Mark Karni javno odgovorio da mu se ne meša u posao. Navedene vesti povećavaju strah od negativnog uticaja Bregzita na britansku ekonomiju i već su uzrokovali dodatni pad ionako slabe funte, koja se prema dolaru nalazi na 30 - ogodišnjem minimumu.

Tokom nedelje nadležne institucije objaviće podatke o stopi inflacije, broju novih nezaposlenih osoba i potrošnji u Britaniji za prethodni mesec. Ukoliko se ispostavi da se strah po pitanju Bregzita negativno odražava na privredna kretanja, funta bi mogla dodatno pasti, a ukoliko objavljeni podaci budu bolji od očekivanja, investitori na valutnom tržištu bi mogli zaključiti da je njeno slabljenje bilo preterano. U tom slučaju bi ponovo počeli kupovati britansku valutu, s ciljem ostvarivanja profita pri novom talasu jačanja do kojeg će pre ili kasnije doći.

Evro

Nakon više od godinu neuobičajeno stabilnog kursa u odnosu na američki dolar i kineski juan, poslednjih desetak dana kurs evra počeo je naglo da pada i sad se nalazi pri dnu raspona u kojem se kretao poslednjih meseci. Razlog za slabljenje evra je isti kao i kod funte - strah od većih negativnih posledica Bregzita na ukupnu evropsku ekonomiju, ali i očekivanje da će američka centralna banka u decembru nastaviti dizati kamatne stope, što će uzrokovati prebacivanje kapitala iz Evrope u SAD, pri čemu će evropska valuta slabiti.

Događaj koji bi mogao potvrditi padajući trend biće redovni sastanak Veća guvernera Evropske centralne banke na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa i planovima banke za budućnost. Investitori verovatno očekuju zvaničnu potvrdu nastavka programa ubrizgavanja 80 milijardi evra mesečno u finansijski system, nakon što su se nedavno pojavile glasine da bi uskoro moglo doći do smanjivanja iznosa. Vest o nastavku programa bi verovatno uzrokovala dodatno slabljenje evra.

Američki dolar

Ova valuta ima status svetske rezervne valute, te joj vrednost za razliku od ostalih valuta može rasti čak i kada se pojavljuju problemi vezani uz globalnu privredu. Strah po pitanju Bregzita uzrokovao je rasprodaju i britanske funte i evra, a najveći deo kapitala prebačen je upravo u američki dolar koji je percipiran sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima. Dodatan razlog za jačanje dolara je sve veći broj investitora koji su uvereni da američka centralna banka uskoro podiže kamatne stope, te zbog toga već kupuju dolar s ciljem ostvarivanja profita na jačanju ove valute.

Analitičari Admiral Marketsa takođe smatraju da bi američki dolar mogao u odnosu na evro dodatno ojačati idućih meseci. Kada je u pitanju britanska funta, pad od 30 odsto u poslednje dve godine je verovatno preteran, te ne treba očekivati značajnije dodatno sljabljene sa sadašnjeg nivoa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 00:58
Ovaj tekst je napiso Vestionline vidim ali mi izgleda kao da ga je napisao neki americki analiticar. Dolar ne moze nikada pobjedi euro i funtu jer amerikanci stampaju neprekidno dolare bez pokrica da bi pokrili troskove ratovanja svuda po svijetu. Najzaduzenija su drzava na svijetu i nikome ne vracaju dugove. Hiljade tona zlata koje su pohranjene iz cijelog svijete u Americi Ameri su jednostavno pokrali i potrosili i niko ne smije da pita gdje je zlato. To je ta Amerika zemlja siledjija i ratne agresije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online