Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.09.2016.
04:00
Z. Mirković - Vesti A

Šta ako hakeri blokiraju bankomate?

Ekspert Svetske banke Akviles Almansi upozorava na opasnost od finansijske krize prouzrokovane sajber napadima, i pritom tvrdi da rukovodioci banaka nisu pripremljeni na takve pretnje.

Reuters
Sajber napadi na banke

- Masivni sajber napad na Centralnu banku Bangladeša preko međunarodne Swift
mreže, koji je imao za cilj da se dospe do milijarde dolara, a na kraju je izazvana šteta u visini od 80 miliona dolara, je početkom ove godine, ukazao na ovu opasnost - rekao je on bečkom dnevniku "Standard".

Još gori su po njemu izgledi ogromnih gubitaka po narodne banke i države zbog rizika da takvi napadi mogu izazvati pravu finansijsku krizu.

Almansi ističe da hakeri mogu da blokiraju bankomate jedne zemlje na jedan dan, a potom bi milioni građana pokušavali da novac skinu sa bankovnih računa, zato što ne veruju više u finansijski sistem.

Spora smena generacija

"Bankari moraju da budu spremni da razgovaraju sa ljudima, koji ih obično izbegavaju, na primer vojska i obaveštajne službe", uveren je Almansi koji pritom smatra da se tek, kada jedna nova generacija, koja je IT obučenija, dođe na čelo banaka, može računati na poboljšanja, ali dodaje da to može predugo potrajati.

Takođe i vesti o masovnim gubicima nacionalnih banaka mogle bi da izazovu takvu paničnu reakciju i ekonomije uvedu u haos, upozorava on.

- Vlasti moraju da započnu sa pripreme na ovakve scenarije pretnji - poručuje Almansi.
Mnoge nacionalne banke i veće banke su već bile žrtve ozbiljnih hakerskih napada i pokušaja prevare preko interneta, ali samo manji broj njih se posle ovoga priprema za "mega krizu", kritikuje ih ovaj finansijski stručnjak.

"Bankari centralne banke i šefovi ostalih banaka vide sajber bezbednost kao problem koji treba da bude prebačen na infromatičke eksperte. Međutim, to je velika greška", objasnio je on.

Po njegovim rečima, ako se ustanovi da je internet struktura jedne velike banke pogođena sajber napadom, onda šefovi moraju da odluče da li će čitav sistem biti isključen kako bi se greška pronašla.

Većina visoko rangiranih bankara, kako dodaje, nije pripremljena na ovakve odluke, jer im nedostaje tehnološko iskustvo.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2016. 06:30
S.W.I.F.T. je zaštićena međubankarska komunikacija koju direktno kontrolišu Rotšildi je gotov jer devet desetina svijeta se priprema da pređe na paralelni Rusko-Kineski sistem u kojem dolar neće biti rezervna valuta a koji je u "probnom radu" između Rusije, Kine i Indije za sada. Sa ukidanjem tog "zapadnog" monopola, petsto-godišnje carstvo Rotšildovih čija se moć svijetu pokazuje kroz Britaniju, USA i dijelom kroz Njemačku biće srušeno i do temelja i njegova osnovna moć stvaranja i kontrole svjetskog novca biće potpuno uništena. Tada će "zapad" morati da živi od svog rada a ne od pljačke cijelog svijeta preko monopola svih vrsta koje su ognjem i mačem nametnuti cijelom svijetu. Te monopole danas nameće i održava NATO kao gusarska sila koja pljačka ta USA, Britaniju i Rotšilde. Irak i Libija (Husein i Gadafi) su direktni primjeri kako Rotšildi i Britansko-USA kolonizatori za svoj i račun Rotšilda "štite" svoje monopole uspostavljene na svjetskom nivou bombama, razbijanjem, ubbijanjem, razaranjem, kolonijalnim porobljavanjem i temeljnom pljačkom svih koji ne mogu vojno da im se suprotstave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online