Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.09.2016.
17:50
Vestionline A

Kina "ruši" finansijske odnose, ide ka Rusiji i Indiji

Od samita G20 koji se u nedelju i ponedeljak održava u Kini ne treba očekivati jasne poruke i realne odluke koje će stabilizovati ekonomske i bilateralne odnose u svetu, smatraju sagovornici "Sputnjik". Samit je svakako najznačajniji za Kinu, koja ima priliku da pokaže koliko je moćna i da učvrsti svoje veze s Rusijom i Indijom.

Reuters
Kina inicira sve veće finansijske promene u svetu

Ako je suditi prema nekim ranijim analizama, od svih dosadašnjih dogovora na samitima realizovano je tek 1,5 odsto, ali ovo je prilika da se sretnu lideri zemalja i razgovaraju o aktuelnim temama oči u oči.

Siniša Ljepojević, novinar i dugogodišnji dopisnik iz Londona, kaže da je Kina uložila mnogo više u organizaciju samita nego prethodni domaćini i da ima ambiciju da se u G20 uključe zemlje u razvoju., dodajući da je međutim, pitanje koliko je ta ambicija realna.

I saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Slobodan Janković kaže da Kina želi sebe da prikaže kao veliku, čak i vodeću silu, ali i da nametne ekonomske teme.

- Ona želi da utvrdi savezništvo s Rusijom ali i sa Indijom. Dakle, Kina će poslati nekoliko poruka, ali u ekonomskoj sferi kako bi ublažila tenzije, a tenzije ne odgovaraju zemljama koje se razvijaju - kaže Janković i ističe da je ovaj samit i uvertira sa susret grupe BRIKS sredinom oktobra.

U ekonomske relacije u svetu moraju se uključiti treće zemlje, na čemu insistira Kina, a posle samita videće se da li će u tome i uspeti.

Zapad živi od tuđih para

Ljepojević ukazuje na to da je u toku prestrukturiranje finansijskog sistema i da Rusija i Kina prelaze na potpuno odvojen bankarski sistem. Kina bi trebalo krajem meseca da testira taj softver, što će biti veliki udar za zapadni finansijski sistem.

- Zapad živi od tuđih para, jer kontroliše finansijski sistem i tehnologiju finansijskog sistema. Samo u londonskoj berzi je dnevna trgovina novcem je 2.200 milijardi dolara dnevno, da dobijete jedan posto pa može da se živi. S novim platnim sistemom to se gubi, to su dnevno stotine miliona. Kina će pokušati to da predstavi kao gotovu stvar koja se ne može sprečiti - kaže Ljepojević.

To su tektonske promene i biće zanimljiva demonstracija tih promena, a ne odluke koje budu donete, smatraju sagovornici.

Zvezde ovog samita biće svakako Si Đinping, kineski predsednik, i uz njega lideri Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama. Sa liderom Amerike biće prijateljskih susreta, pošto je to odlazeća administracija, pa ne treba očekivati ključne dogovore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online