Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.07.2016.
11:29
Vestionline A

"Železara neće biti Trojanski konj"

Ministar privrede Željko Sertić kaže da Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropu iz Kine, prenose agencije.

Tanjug
Vreme sreće i radosti...

Kako je naveo, Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu i istakao da Železara neće reeksportovati kineski čelik.

Komentarišući ispitivanje Evropske komisije da li Srbija prodaje čelik Uniji ispod cene, on je dodao da je formiran ekspertski tim domaćih i stranih stručnjaka koji će da vodi pregovore sa Komisijom i da će na najedekvatniji način predstaviti šta je Železara radila prethodni period. 

On je dodao da su od kineskih partnera dobili uverenja da će najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu po principu čeličana koje rade u Evropi. Na pitanje kako 0,05 odsto čelika ugrožava čelik i cenu u Evropi, Sertić kaže da su dešavanja oko čeličane u Smederevu malo ispolitizovana i da "Eurofer", koji je privatno udruženje najvećih proizvođača čelika, pokušava sebe da zaštiti. 

Sertić je podsetio da se pred Evropskom komisijom vodi potpuno odvojeni postupak kolika je bila državna pomoć čeličani posle februara prošle godine. 

- Taj proces se već vodi u okviru EU. Mi ćemo u svakom detalju sarađivati, konsultovati se. To je jedini put da izađemo na pravi način iz svega ovog - zaključio je Sertić.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2016. 23:05
Ne mogu USA i Europejci (posebno Englezi) skupo da prodaju svoj čelik i aluminijum zato ujedaju Kinu, Rusiju Indiju i druge koji rade, proizvedu i pošteno prodaju bez ekstra-profita. Ne mogu USA, Britanci i ostali “Europejci” biti konkurentni kad moraju radnike da plaćaju 5.000 USD mjesečno. Svi hoće da kupe Kineski čelik i aluminijum a tu je i Ruski i Indijski jer je istog pa i boljeg kvaliteta a tri puta jeftiniji nego Britanski i USA. Kad mi je tetak iz Mostogradnje objašnjavao šta je patriotizam ovako je rekao. - Radimo most preko Tigra i Eufrata po Britanskom projekti u Iraku i treba nam 300.000 tona čelika. - Da bi zaradili, našli smo Ruski čelik koji je 30% kvalitetniji od Britanskog a više nego duplo jeftiniji. - Međutim, Britanski projektant je naredio da kupimo Engleski čelik bez obzira na cijenu. Kaže meni moj najdraži tetak, to je patriotizam. Projektant donosi Engleskoj pare i ne možeš ga nikako potkupiti da pristane da pare za čelik odu u Rusiju. Nije patriotizam to što galame i viču po ulicama a krađa i pronevjera svoje države redovna pojava baš kod svih najvećih galamdžija - tobožnjih patriota. Nikad ne slušaj šta ti pričaju i samo gledaj šta rade. Tako bi sada USA i Britanija da imaju MONOPOL i prodaju svoje proizvode SKUPO a da te iste kupe od Kineza i Rusa jeftino. Samo preprodaja i bogaćenje bez rada. To isto rade sa Južnim tokom, Sjevernim tokom, Turskim tokom itd... USA, Britanija i Njemačka hoće da budu NAKUPCI i da bez rada zarade ogroman novac prodajući Ruski gas. Ko ne pristane da oni budu nakupci milom, mora pristati pod NATO bombama. Zato su USA, Britanija i NATO protiv Asada, zato su napali, bombardovali, porušili i porobili Libiju, Irak, Siriju, nas i sve kolonizovali radi pljačke od kada postoje. Cijela njihova istorija je gola pljačka silom. Ali, Rusiju, Kinu, Indiju i druge velike ne smiju bombardovati a ekonomski im ne mogu parirati pa su veoma bijesni ali nemoćni i ostaju bez profita. Zato polako ali sigurno propadaju jer nema velikog rata na kom bi mogli da zarade i da se oporave. I da ima tog rata, oni ga više ne mogu dobiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online