Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2016.
23:23
Vestionline A

Dr Propast objasnio: Pacijent nije dobro!

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast, održao je predavanje o najvećim izazovima svetske ekonomije gde je objasnio da njeno stanje nije dobro.

commons.wikimedia.org/Kjetil Ree
Doktor Propast: Svetska ekonomija je loše

Predavanje je održano na Međunarodnom finansijskom kongresu u Sankt Peterburgu, a Rubini je počeo svoje izlaganje šalom:

- Kažu da su Gorbačova pitali, kada je došao u posetu SAD, u kakvom stanju je ekonomija Rusije, a on je odgovorio jednom rečju: Good. Zapadni lideri su ga pitali da objasni bar u dve reči, i on je precizirao: Not good".

Po rečima Nurijela Rubinija, svetska ekonomija se sada nalazi u sličnom stanju.

- Dobre vesti za svetsku ekonomiju sastoje se u tome da je nakon finansijske krize 2008. godine počela recesija, posle čega je usledio ekonomski uspon - rekao je ekonomista i dodao da je kineska ekonomija usporila tempo rasta, ali nije doživela kolaps, zahvaljujući čemu je izbegnuta druga globalna recesija.

- Bregzit je i dalje regionalni, a ne globalni šok. On se ne može uporediti sa bankrotom LB čime je 2008. godine pokrenut svetski kolaps - uveren je Rubini.

Bregzit uzrokuje dezintegraciju

Prema njegovim rečima, svetska tržišta su umereno reagovala na rezultate glasanja u Britaniji. Bregzit je, doduše, već izazvao veću finansijsku nestabilnost i slabljenje japanskog jena, ali uticaj britanskog referenduma na aktive SAD i zemalja u razvoju dosad je bio prilično ograničen. Pa ipak, dalje posledice mogu biti daleko ozbiljnije, jer Bregzit može izazvati lančanu reakciju.

- Želja Velike Britanije da napusti EU može prouzrokovati dezintegraciju snaga u Evropi - smatra Rubini. Bregzit je kriza koja može ugroziti jedinstveno tržište EU i dovesti do raspada Šengenskog sporazuma, smatra poznati ekonomista.

- Pretpostavimo da će Velika Britanija izaći iz EU. Tada će se Škotska i Severna Irska takođe poželeti da se odvoje. U skladu sa takvim scenarijem i Katalonija će se poželeti da se odvoji od Španije. Švedska i Danska mogu reći da je Evropa bez Velike Britanije evrozona, a one ne žele biti u evrozoni, pa će se i one odvojiti - smatra Rubini.

Pored toga, zemlje EU su umorne od politike čvrste ekonomije. Po Rubinijevim rečima, najviše štete od Bregzita će imati privreda Velike Britanije, koja će se suočiti s usporavanjem privrednog rasta i slabljenjem investicione aktivnosti.

Ruska ekonomija raste

- I pored postojećih sistemskih problema, u Rusiji je tekući ekonomski sistem daleko manje ranjiv i stabilniji je nego što je bio pre nekoliko godina. Tokom protekle dve godine ruska ekonomija nije patila samo zbog zapadnih sankcija i pada cena goriva, već i zbog sporijeg rasta privrede Kine - smatra Rubini.

Prema njegovim rečima, već u najskorije vreme ruska ekonomija može zabeležiti rast od 1-2 odsto.

- Za razliku od Saudijske Arabije, koja smatra da je pad cena nafte privremena pojava i ništa ne preduzima, Rusija je dobro reagovala - smatra Rubini i dodaje da Rusiju i dalje najviše ugrožavaju smanjeni prihodi stanovništva i socijalna nestabilnost.

Pored toga, i dalje su prisutni globalni rizici koji su karakteristični za zemlje u razvoju.

- Danas od globalizacije imaju koristi zemlje koje poseduju visoko kvalifikovane stručnjake, sposobne proizvoditi tehnički složenu robu. Zemlje sa nisko kvalifikovanom radnom snagom gube trku u globalizaciji - kaže Rubini.

S druge strane, starenje stanovništva u razvijenim zemljama redukuje investicije, smanjuje dinamiku potrošnje robe i koči rast svetske ekonomije. Stanovništvo ne stari samo u SAD i Japanu, nego i u Kini i Rusiji, smatra Rubini. Pa ipak, po njegovim rečima, današnji globalni rizici ne mogu izazvati novu svetsku krizu.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2016. 23:50
:D)) cak je i Dr Propast nategao sad_evropa - sa smislom i stilom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online