Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.05.2016.
20:36
N. S. Preradović - Vesti A

Rusi ugasili srpskog trgovca strujom

Nakon propalih poslova u Albaniji, Vojin Lazarević, poznati srpski tajkun, vlasnik Rudnap grupe, ostao je i bez banke u Rusiji. Odlukom Ruske centralne banke, Lazarevićeva Evroaksis banka je zbog nelikvidnosti u petak izgubila dozvolu za rad.

youtube.com
Sporni poslovi i naplata: Vojin Lazarević

- Zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta aktive i problema sa gotovinom, Evroaksis banka nije uspela da na vreme ispuni obaveze prema kreditorima. Poslovodstvo i vlasnici nisu preduzeli mere da normalizuju poslovanje - navela je Ruska centralna banka.

U dugovima do guše

Srbija je platila oko 50 miliona evra Hamoviću i Lazareviću za uvoz struje. Ova dvojica biznismena zaradila su na akcijama Nacionalne štedionice oko 40 miliona evra. Nekada glavni trgovac strujom na Balkanu, Vojin Lazarević je sada u dugovima do guše.

Evroaksis banka poznata je po sumnjivim poslovima uvoza struje i dokapitalizaciji Nacionalne štedionice u Beogradu.

Banka je osnovana da bi se izbegle sankcije međunarodne zajednice, a navodno je dobijala i devize od Narodne banke Srbije. Nekadašnji guverner Mlađan Dinkić tamo je držao devizne rezerve, a energetski tajkuni Vuk Hamović i Vojin Lazarević su preko nje prodavali struju Srbiji.

U zvaničnom saopštenju Ruske centralne banke navodi se ko su sve vlasnici ove banke.

- Većinski vlasnici su dve kiparske firme sa 36 odsto akcija. Treći akcionar je Vojin Lazarević, a vlasništvo ima i država Srbija - navodi ruska centralna banka.

Nije moguće proveriti da li u Evroaksis banci ima i deviznih rezervi NBS, a izvesno je da je krajem 2011. bilo sedam miliona dolara državnih para.

Branko Pavlović, dobar poznavalac ekonomskih prilika u zemlji, kaže da je likvidnost ove banke uvek bila pod znakom pitanja.

- Ta banka je svoju likvidnost ostvarivala na osnovu depozita Narodne banke Srbije. Nejasno je zbog čega je centralna banka državne rezerve držala u toj banci. Sumnja se da su i poslove prodaje struje Hamović i Lazarević dobijali tako. Od države nisu tražili nikakve bankarske garancije za plaćanje, što je i razumljivo jer je država držala depozite u njihovoj Evroaksis banci - navodi Pavlović.

Sumnjivo od početka

Prema rečima ekonomiste Danila Šukovića, državne devizne rezerve nikad nisu smele da se drže u Evroaksis banci. Šukoviću nije jasno kako je ta banka bila uključena u trgovinu strujom i dokapitalizaciju Nacionalne štedionice.
Interesantno je da banka nije imala poslovne odnose s ruskim komercijalnim bankama. Nije napravljena dokapitalizacija, iako su s Rusima vođeni pregovori o strateškom partnerstvu.







 

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2016. 01:14
Eeee ko jos Ruse ne zna !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online