Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.03.2016.
11:25
Vestionline A

Zašto Rusija kupuje zlato?

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda od kraja februara ove godine, Rusija je postala najveći kupac zlata od svih centralnih banaka sveta i uveličala je svoje zalihe za dodatnih 11 tona. U uslovima sankcija ruska Centralna banka u zlatu vidi alternativu zapadnim hartijama od vrednosti, smatraju stručnjaci.

pixabay.com
Rusi se zlatom štite od zavisnosti od stranih valuta

Na drugom mestu se našao Kazahstan, koji je kupio nešto više od 2,5 tone, dok se Kina nije našla na tom spisku iako je tamošnja Centralna banka saopštila da je Peking kupio oko 10 tona zlatnih poluga, prenosi Sputnjik.

Prema mišljenju finansijskog stručnjaka Pavela Medvedeva, na ovaj način se smanjuje zavisnost ruskog finansijskog sistema od strane valute, pre svega od dolara.

- Ruski parlamentarci još od devedesetih vode polemiku o tome da nateraju Centralnu banku da kupuje domaće zlato. Sudeći po svemu, Centralna banka poslušala je te zahteve, što je uticalo na porast proizvodnje tog dragocenog metala u zemlji - rekao je on.

Prema poslednjim podacima, Rusija je u 2015. godini proizvela više od 294 tona zlata, odnosno oko 24,5 tona mesečno, iako nije sigurno da Centralna banka taj dragoceni metal kupuje isključivo od ruskih proizvođača.

- Najveći kupci zlata su svakako Rusija i Kina. Upravo te zemlje nastoje da diversifikuju svoje zlatne rezerve kako bi umanjili zavisnost sopstvene valute od inostranih. Kanada, na primer, koja je jedan od najvećih proizvođača tog dragocenog metala u svojim zalihama ima svega tri kilograma, dok sve ostalo prodaje - kaže Medvedev.

Negativne strane zlata

Istovremeno, smatra on, Centralna banka najverovatnije razume da zlato, prema svojim kvalitetima, daleko manju vrednost ima nego ostali aktivi, svetske valute i hartije od vrednosti.

- Zlato ima nestabilnu vrednost na svetskom tržištu ako se uporedi sa drugim svetskim valutama i hartijama od vrednosti. Takođe, namere određene zemlje da izbaci veliku količinu zlata na Londonsku berzu praktično je nemoguće sačuvati u tajnosti, samim tim trejderi uvek uspeju na vreme da obore cenu - pojašnjava Medvedev.

Pored toga, dodaje on, zlato je veoma teško prenositi, nemoguće je i zamisliti šta je sve neophodno uraditi kada bi trebalo, na primer, prodati 100 tona tog metala.

- Zlato predstavlja mrtav teret, ne donosi nikakav dohodak u smislu procenata. Pored toga, neophodno je obezbediti velika sredstva na skladištenje i transport tog metala - ističe Medvedev.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.03.2016. 13:16
Kad imaš zlato u sefu i zemlju u vlasništvu siguran si i ne može ti niko ništa. Za fiktivan novac (akcije, obveznice, mjenice itd...itd...) može se desiti da ostaneš u trenu bez ičega. Svi kupuju dolar da bi sačuvali vrijednost koju njima Amerika duguje a ne zbog toga šro je dolar dobra valuta. Ako dolar "potone" svi gube osim USA jer svi čuvaju pare u dolarima i obveznice u dolarima. Ali, došlo je vrijeme kad su VEĆI od USA odlučili da ulože u zlato a da dolar mora da potone. Zato kina i svi ostali kupuju zlato. Kina je i osnovala berzu fizičkog zlata da može bez znanja Londona i USA da kupi zlato. Britanija i USA više pojma nemaju koliko ko ima zlata ali znaju da ga oni nemaju mnogo . Kad im se bude ispostavljao račun za robu koja im treba (a ne mogu da je opljačkaju) sa zlatnom podlogom, tada će da vide koliko vredi zlato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online