Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.02.2016.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Srpski Fijat na izdisaju!

Radnici Fijata u Kragujevcu, njih oko 3.000, poslati su u sredu 24. februara na prinudni odmor na kojem će biti bar do 7. marta. Razlog je jednostavan - nema posla. Predsednik Samostalnog sindikata te kompanije Zoran Marković je rekao da je razlog zbog koga radnici neće raditi smanjena tražnja za vozilima.

Tanjug
Fijat na sve načine pokušava da pokrene prodaju: Ponovo aktuelna akcija staro za novo

Fijat Krajsler automobili Srbija je prvi izvoznik srpske privrede, ali već neko vreme stručnjaci upozoravaju da fabrika nema budućnost bez pokretanja novog modela, o čemu se za sada ne razmišlja. Bilo je i nezvaničnih najava da bi deo proizvodnje mogao da bude preseljen iz Turske u Srbiju, što je kompanija kasnije demantovala.

Radnici te kompanije sve su zabrinutiji. I to ne samo zbog toga što tokom prinudnih odmora primaju po 65 odsto od redovnih plata, no još više, reklo bi se, što i dalje nema nikakvih najava o proizvodnji novog modela u kragujevačkoj fabrici, u kojoj, voljom Vlade Srbije, ne funkcionišu ni organi upravljanja.

- Nema informacija o novom modelu, ali ni novih tržišta za već postojeći model 500L, zbog čega radnici već otvoreno strahuju za budućnost fabrike - kaže Marković.

Za srpskim automobilom nema više tražnje ni u Sjedinjenim Državama, niti Evropi, a kompanija je pre nekoliko dana pokušala da akcijom zamene staro za novo podstakne tražnju u Srbiji. Na primer, model fijat 500L pop može se nabaviti po ceni od 9.900 evra, pod uslovom da kupac u zamenu (reciklažu) ponudi vozilo starije od deset godina. Ali, stručnjaci se slažu da to ne može pomoći ni na srednji, a kamoli dugi rok.

Nedavno je ekonomista Stojan Stamenković upozorio da bez novog modela Fijatu u Srbiji nema opstanka. Srpski premijer Aleksandar Vučić je situaciju ocenio "vrlo ozbiljnom" i najavio da će država povećati subvencije Fijatu kako se proizvodnja ne bi prekinula.

I država dugla ruke?

Vučić je nedavno ocenio da su neozbiljne najave moguće izlazne strategije Fijata iz Srbije, ali ništa ne preduzima da bar profunkcioniše Nadzorni odbor fabrike. Prošla su dva meseca otkad je ustanovljeno da kandidat države za predsednika NO ne može da bude na funkciji, zbog sukoba interesa, a Vlada ne predlaže nikoga drugog za to mesto, zbog čega je rad Nadzornog odbora fabrike blokiran.
- Pozivamo premijera da, ako ne može sam da predsedava tom organu, napokon predloži nekoga ko bi mogao da bude na toj funkciji, i time odblokira rad organa upravljanja - rekao je tim povodom Zoran Marković.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 26.02.2016. 07:35
Fiat iz Kragujevca je bio nasminkani pokojnik i na samom otvaranju fabrike . Problam je danas sto je taj pokojnik poceo da se osecs i siri se nesnosan smrad Srbijom . Isto vazi iza zelezaru Smederevo .
Petak 26.02.2016. 03:25
Fiat napolje!!! Vratite nam Zastavu i strogu saradnju sa ruskim fabrikama automobila u vidu robne razmene.
Petak 26.02.2016. 15:05
Od Zastave sa svojih 30000 radnika,gde je uvek bilo posla, FIAT spao na 3000 bez posla,svaka cast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online