Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
04:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Lou kost kompanije proteruju sa "Tesle"

Do polovine februara počeće s radom novo javno preduzeće Aerodromi Srbije pod čijom će ingerencijom biti i prestonički "Nikola Tesla", kao i kraljevački aerodrom "Morava", te niški "Konstantin Veliki". I već su najavljene velike novine. Prvo, zamisao je razviti aerodrome u Nišu i posebno Kraljevu koji je renoviran, ali ne uspeva da privuče nijednu aviokompaniju.

A. Čukić
Rampa za jeftine letove: Beogradski aerodrom

Prilično se sa razvojem saobraćaja muči i niški aerodrom za koji saobraća samo jedna kompanija. Reč je o niskotarifnom Vizeru koji iz Bazela i Malmea leti ka Nišu.

Srpska vlada smatra da će aerodrom najbrže razviti tako što će upravo lou kost kompanije navesti da lete s regionalnih aerodroma.

- Aerodrom 'Nikola Tesla' primarni je aerodrom i nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste lou kost kompanije. Njima nije tu mesto, već im je mesto na sekundarnim aerodromima - kaže Zoran Ilić pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ilić je dodao da je preduzeće Aerodromi Srbije osnovano kako da bi se stavili u funkciju manji aerodromi u Srbiji. Prema njegovim rečima, u klasi manjih aerodroma je niški aerodroma. Vlada očekuje da je adut Kraljeva to što se završetkom Koridora 11 (auto-puta prema Crnoj Gori) razvija infrastruktura zapadne Srbije.

- Plan je da se i na te aerodrome izmesti deo lou kost saobraćaja - rekao je Ilić.

Međutim, da bi vlada ostvarila svoju strategiju potrebno je da se ispuni mnogo uslova. Jedan od njih je i da loukosteri požele da izmeste saobraćaj iz Beograda, što sada nije slučaj jer je veliko pitanje da li bi iz Niša imali adekvatan broj putnika. Takođe, kraljevački aerodrom ima kratku pistu i na njega ne mogu da sleću mlazni avioni, tako da jedino Er Srbija, koja u floti ima turboelisne ATR-72 može da otvori linije, ali, da nacionalna kompanija u tome vidi interes, verovatno bi to već učinila.

Ni Beograd ne može da se pohvali bogzna kakvim saobraćajem niskotarfinih aviokompanija. Britanski Izidžet drži samo liniju iz Ženeve. Mađarski Vizer je druga kompanija u Beogradu po broju prevezenih putnika, a s prestonicom Srbije je povezao Geteborg, Mastriht, Ajndhoven, Baden-Baden, Bazel, Dortmund, Larnaku, London-Luton, Malme, Memingem, Pariz-Bove i Stokholm.

Zaboravljene piste

U Srbiji trenutno ima 22 registrovana aerodroma, a među njima je i nekoliko onih s veštačkom podlogom koji se malo koriste. Reč je o aerodromima 'Sjenica' na Pešteru, Somborski aerodrom i Kovin. U kombinaciji civilnih vojnih aerodroma, prvi zadatak će biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilnog vojnog aerodroma kod Kraljeva.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online