Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.12.2015.
12:44
Tanjug A

Po premijeru, za pet godina bićemo Švajcarska!

Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope, poručio je u četvrtak premijer Aleksandar Vučić, uveren da ako rešimo tri ključna problema možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima.

Tanjug
Aleksandar Vučić najavljuje procvat Srbije

Ta tri ključna problema, kako je rekao, odnose se na 17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije. 

- Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije - rekao je Vučić na konferenciji "The Economist: Svet u 2016". 

Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.

On očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao I da sledeće godine rast bude oko 2 odsto, a ukoliko "budemo imali sreće sa privatizacijom" i preko dva odsto, da bi u godinama pred nama rastao.

- Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projetke, poboljšanje poslovnog ambijenta - rekao je Vučić i dodao da je zato važno I otvaranje prvih poglavlja sa EU.

Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije.

Šest sati učenja, dva sata rada, i obrnuto

Vučić je rekao da je za Srbiju, kao malu zemlju, važno da se prilagodi svetskim tokovima u privredi, novim naučnim, tehnološkim dostignućima, da menjamo sebe. 

- Pokušaćemo da provedemo u Srbiji da nam deca osim što će šest sati učiti, dva sata provedu na poslu, a i odrasli tako sto će šest sati raditi, a dva sata učiti - rekao je Vučić I dodao da se mora menjati I obrazovni sistem te da se zato radi na dualnom obrazovanju. 

Vučić je dodao da se plaši da će novi rast dolara u odnosu na evro povećati dug Srbije.  

Ocenio je takođe da će pred Srbijom biti i bezbroj problema, ali da je najvažnije da se reše tri ključna - restrukturiranje 17 velikih preduzeća, nenaplativi krediti i reforma javne uprave, primetivši da je u "svima nama ostala klica samoupravnog socijalizma" koje bi trebalo da se oslobodimo.

- Srbija ni sledeće a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope - zaključio je Vučić. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.12.2015. 12:57
Ovako je i Sloba govorio 1989....znači,za dve godine poćinju ratovi na Balkanu.....samo se čeka da u Hrvatskoj HDZ formira vladu i biće sve kao 1991....HDZ,SDA I SRS(SNS)....
Četvrtak 17.12.2015. 14:14
:D)) ovaj to ozbiljno misli, sta je vama narode.
Četvrtak 17.12.2015. 15:36
Pricam tu pricu, kolj/em ti chichu, kupim ti ovna, ize'sh (mi) suva go*na!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online