Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 18.10.2015.
10:58
b92.net A

Oko pola miliona Srba živi u potpunom siromaštvu

U Srbiji 628.000 ljudi živi u apsolutnom siromaštvu, što znači da skoro 10 odsto stanovnika naše zemlje protekle godine nije moglo da se hrani kako propisuju standardi,pokazuje istraživanje Evropske mreže protiv siromaštva.

Reuters
Ne bacajte hranu, podelite je

Kuvani obrok, sveže namirnice i zdrava ishrana nisu dostupni svima. Rasipanje i bacanje prevelikih količina hrane svetski je trend u kojem Srbija ne zaostaje, pa je pitanje kada ćemo dobiti zakon o viškovima hrane.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kojem već godinu dana funkcioniše projekat o viškovima hrane. Studentski centar dva puta nedeljno, sve što se ne pojede, umesto da baci ili uništi, posle kontrole Zavoda za zaštitu zdravlja, podeli. 

“Bitno je reći da to nisu korisnici koji koriste usluge narodne kuhinje, već su to korisnici koje Centar za socijalni rad svojom metodologijom delegira i bitno je da onoga dana kada je podela obroka poziva se određeni broj ljudi. Takođe je važno da eventulani viškovi koji se jave pri distribuciji ovih prvobitnih viškova bivaju putem volontera Crvenog krsta podeljeni slabo pokretnim i nepokretnim osobama u našem gradu”, kaže Mlađan Dimitrijević direktor Studentskog centra u Kragujevcu.

Reuters/Y.H.

Srbija godišnje baci 250.000 tona hrane

U Evropi se godišnje baca 22 miliona tona hrane. U Srbiji se po nezvaničnim podacima godišnje baci ili uništi 250.000 tona, što je previše u odnosu na boj siromašnih. 

Već devet godina "Banka hrane" animira kompanije, proizvođače i donatore. Pomogla je 85.000 ljudi. "Banka hrane" upravo je dobila 4 tone osnovnih životnih namirnica od zaposlenih u jednoj banci. Skladište je puno, ali nije tako svaki dan. 

“Mi pomažemo i deci i mladima sa smetnjama u razvoju, romima, starima, zatim pomažemo nezaposlenima, pomažemo socijalno ugroženim porodicama, izbeglim i raslejenim licima, tako da mi se trudimo da pokrijemo sve ugrožene kategorije stanovništva zato što ne postoji određeni organ u našoj zemlji koji će direktno pomoći svim tim kategorijama odjednom”, kaže Milana Blažić iz Banke hrane. 

“Želimo da kada je u pitanju nacionalni nivo da to uvedemo u zakonsku regulativu, da to institucionalizujemo, da definišemo koje su to ugrožene grupe, kome je hrana potrebna na kom nivou i koje su to količine, jer nam se dešava i danas da centri za socijalni rad i oni koji se bave narodnim kuhinjama da i danas bacamo ti hranu”, kaže Vladimir Marinković član Radne grupe za izradu zakona o viškovima hrane 

Radna grupa uveliko radi na analizama. “Ono što je ključno je da se dogovorimo da ministarstvom finansija, da napravimo model sa minsitarstvom i poreskom upravom da se ti koji doniraju hranu oslobode od PDV-a, da se dogovrimo sa Ministartsvom zdravlja i poljoprivrede kada je u pitanju stroga kontrola bezbednosti te hrane i ministartsva za socijlani rad da definišenmo jasno kategorije kojima će ta hrana biti distribuirana”. 

Zakon o viškovima hrane trebalo bi da uđe u skupštinsku proceduru do jeseni naredne godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.10.2015. 12:13
Sraman naslov . Ovo je atak na premijera i Srbiju . Slavljeniku od juče je neprijatno da nabroji sve uspehe najuspešnije Vlade u istoriji Srbije a danas naslov da pola miliona Srba živi u potpunom SIROAŠTVU ? Ko se usudio da ovako atakuje na najuspešnijeg ???
Nedelja 18.10.2015. 12:35
Sve su to špijuni i izdaajjnici svog naroda postavljeni da ispunjavaju zadatke gazda iz EU i Amerike . Kako da ne bude gladi kada su fabrike uništene proizvodnje nigde a kockarnica na svakom koraku . Mladi obrazovani bez posla i nade u svim državama bivše Jugoslavije . Ta Jugoslavija je pavila profit izvozom od 50 milijardi dolara godišnje a ukupan dug pre raspada je bio 8 milijardi dolara . E , zbog toga se i raspala jer su EU zlikovci odlučili da joj OTMU 50 milijardi dolara . Kada su sve razorili onda su od NAŠIH opljačkanih para davali kredite preko MMF i tako sve države bivše SFRJ uveli u dužničko ropstvo . To je istina a mi nikako da se dogovorimo ko je za šta kriv . Glupi smo jadni osakaćeni i gladni svi ...
Nedelja 18.10.2015. 21:38
Сиромаштво у Србији ??? ДОС : " Само да скинемо Слободана Милошевића одмах ћемо живети као у рају ".Живела демократија .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online