Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.02.2015.
19:25
Beta A

Ekonomisti: Neuspela prodaja Železare očekivana

Ekonomski stručnjaci ocenili su da je neuspeh tendera za prodaju većinskog udela Železare Smederevo američkom Esmarku očekivan, navodeći da je jedan od uzroka neuspeha loše pripremljen i vođen proces privatizacije te kompanije, dok predlog uvođenja stručnog menadžmenta u tu fabriku smatraju dobrodošlim, ali zakasnelim potezom.

mc.rs
Šansa za Železaru odavno propuštena: Mahmut Bušatlija

- Pokazan je veliki diletantizam u upravljanju državnom imovinom - rekao je ekonomista i savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija i izrazio sumnju u opstanak Železare, bez obzira na najavljeni tender za izbor profesionalne uprave.

Bušatlija smatra da država nužno ne mora loše da gazduje kompanijama u njenom vlasništvu, ali da u slučaju Železare "i kada bi sada dobila najbolje menadžere, tržište nije takvo da bi mogla da radi bez gubitaka".

- Železara Smederevo trenutno ne može da pravi ni tonu čelika bez gubitaka - rekao je on i dodao da bi trenutno samo ozbiljnije ulaganje od oko 160 miliona evra u proizvodnju pocinkovanih limova, za proizvodnju u auto i industriji bele tehnike moglo da bude isplativo za smederevsku kompaniju.

Bušatlija je kazao da je šansa za takvo ulaganje propuštena još dok je US Stil upravljao železarom, zbog čega se sada u Smederevu proizvodi samo čelik koji se koristi u građevinarstvu i mašinogradnji, čija su tržišta u krizi.

Istakao je da država više sebi ne može da dozvoli izdvajanje subvencija za rad Železare, pre svega jer nema više mogućnosti da finansira javni dug. Kako je naglasio, država, kao i njeni građani moraju da budu svesni, da jedna od opcija može biti i zatvaranje Železare, jer bi to u ovom trenutku i uz socijalni program za radnike, bilo najjeftinije za Srbiju koju bi nastavak rada smederevske kompanije na ovaj način svake godine koštao oko 120 miliona evra.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević slaže se da je traženje stručne uprave za Železaru dobro, ali zakasnelo i smatra da nema mnogo mesta za optimizam da će se uspeti u oporavku tog preduzeća.

- Od osnivanja, pre 45 godina Železara stalno pravi gubitke - rekao je Kovačević.

On smatra i da javnost "nema dovoljno pravih informacija o onome šta se sa Železarom dalje planira". Kovačević je naglasio da se mora napraviti "prava računica" da li je bolje i dalje ulagati novac iz budžeta u Železaru ili je za državu bolje da ugasi proizvodnju.

- Nisu tačne tvrdnje da je Železara lokomotiva domaće privrede - rekao je on i podsetio da smederevska čeličana kupuje koks i rude iz inostranstva, kao i da je 2013. skuplje platila sirovine nego što je zaradila od čelika.

Vlada Srbije odbacila je ponudu američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo. Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Vlada nije dobila garancije da će se očuvati obrtni kapital Železare ili da neće biti potrošene sve sirovine posle čega bi fabrika bila napuštena.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.02.2015. 19:35
Gde su "patriote" koji bi da radi železara ? Železara je zlo za Srbiju i ne treba je pokretati ni po koju cenu . U visokoj peći se spaljuju miloni evra dnevno . Radnicima dati socijalni program i neka se snalaze . Smederevo i okolinu preusmeriti na poljoprivredu i proizvodnju najboljih vina i najboljeg voća i povrća . Više će zaraditi nego u železari . Realno .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online