Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.01.2015.
15:12
Beta A

Kredit u francima? Teško do rešenja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će posle sastanka sa poslovnim bankama u ponedeljak, 2. februara, biti predloženo zajedničko rešenje za olakšavanje otplate kredita u švajcarskim francima. Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" najavilo da će korisnici kredita indeksiranih u francima protestovati u subotu, 31. januara, jer još nije predloženo sistemsko rešenje za lakšu otplatu tih pozajmica.

Beta
Treba nam više posla: Jorgovanka Tabaković

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će posle sastanka sa poslovnim bankama u ponedeljak, 2. februara, biti predloženo zajedničko rešenje. Sastanak će biti u Udruženju banaka Srbije sa predstavnicima poslovnih banaka koje su odobravale kredite indeksirane u švajcarskoj valuti koja je naglo ojačcala sredinom januara, posle ukidanja veštačkog pariteta franka i evra.

Ona je rekala da će rešenje biti na principima koji su već utvrđeni.

Tabakovićeva je na pitanje novinara da li će probleme u otplati kredita imati i građani koji su se zadužili u evrima, kazala "svi imamo problem teškog života u nepredvidivim okolnostima na koje ne možemo da utičemo".

- Problem je ne samo korisnika kredita u francima i evrima, već i onih koji su izgubili posao zato što u Srbiji nema novih proizvodnih kapaciteta i novih investicija. Problem svih, pa i korisnika kredita, rešava sa sa više posla, kazala je Tabaković posle predstavljanja izveštaja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ona je istakla da NBS radi na rešavanju problema nenaplativih kredita, ali da je stav centralne banke da rešenje bude takvo da najmanje košta poreske obveznike.

- To ćemo postići tako što ćemo državu isključiti iz finansiranja rešavanja ovog problema i to mora da bude posao banaka, njihovih dužnika, ali i međunarodnih finansijskih institucija koje u tome vide šansu za uspostavljanje nove uspešne prakse za rešenje problematičnih kredita, rekla je Tabakovićeva.

Kako je objasnila, razgovara se o svim vidovima rešenja, pa i prodaji nenaplativih potraživanja na sekundarnom tržištu, ali mora da se vodi računa da ne mogu da se prodaju krediti fizičkih lica.

Dodala da na rešenju problema nenaplativih kredita u Srbiji rade NBS, Udrženje banaka, banke pojedinačno i EBRD.

- Ni jedan od problema koji dugo stvaran, složen je i ima mnogo učesnika, nema rešenje koje se može sažeti u jednoj rečenici, rekla je Tabakovićeva i dodala da je pitanje, ako banka nije mogla da naplati plasman, po kojoj sniženoj ceni će neko drugi u sekundarnom prometu to moći da uradi.

Guverner NBS je izrazila očekivanja da će krajem februara Srbija potpisati aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, što će biti potvrda isprave ekonomske politike Vlade Srbije.

NBS, po njenim rečima, podržava politiku Vlade u sveobuhvatnoj finansijskoj konsolidaciji, a monetarna politika će zavisiti od efekata preduzetih mera i strukturnih reformi.

- Monetarna banka biće fokusirana na postizanje inflatornih ciljeva i stabilizaciji inflatornih pritisaka u narednim godinama, kazala je Tabakovićeva.

Korisnici kredita u francima protestuju u subotu

Korisnici kredita indeksiranih u francima protestovaće u subotu, 31. januara, jer još nije predloženo sistemsko rešenje za lakšu otplatu tih pozajmica posle naglog jačanja švajcarske valute, najavilo je danas Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Efektiva u saopštenju navodi da su sada rate kredita u francima 2,5 puta veće nego kada su odobreni, kao i da je uvećana i glavnica pozajmice.

Po oceni pod udruženja, rešenje za lakšu otplatu oko 20.000 kredita, koliko ih je u Srbiji odobreno u francima, "ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traže bilo kakve državne dotacije", već treba da bude rezultat dogovora banke i klijenta, uz posredovanje države.

- Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, nezainteresovanost države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti", navela je Efektiva.

Ukazano je da bi za državu bio trošak ukoliko bi preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) morala da isplaćuje bankama subvencije u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka na kredite u francima.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.01.2015. 15:35
Ovo je dugo vremena pripremana prevara.. Bankari su ubjeđivali klijente da uzimaju kredite indeksirane u švajcarskim francima.. Znači to nisu krediti u toj valuti nego su indeksirani u toj valuti i tu leži caka i prevara.. Na početku, kada su građani ubjeđivani da se krediti uzimaju u indeksiranim francima bili su ubjedljivo najpovoljniji.. Nešto poput piramidalne štednje kurrve mrtve Dafine i Jezde, damo što su oni treballi biti u grobu ili zatvoru.. a u ovom slučaju sa francima sve je legalno...
Sreda 28.01.2015. 15:40
Srbine, goljo, ti si prah na podu! Teglji i kopaj i u jarmu skapaj! Kako sam samo poetičan! Šta Mi se smejete, tišina tamo!!! Ima u roblje da se prodate samo da vratite dugove bankama, jer sam JA sluga kapitalista sa Zapada koji vas pljačkaju preko svojih banaka... prestaše lekovi da deluju opet...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online