Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.01.2015.
17:59
blic.rs A

EPS "šteluje" tender za naplatu struje

Elektroprivreda Srbije je raspisala tender za posao vredan oko 15 miliona evra u kome su postavljeni takvi uslovi da odgovaraju samo jednoj stranoj kompaniji dok eliminišu domaća preduzeća, saznaje Blic.

Fonet
Favorizuje "strance": Aleksandar Obradović
 

Tender, čiji je rok produžen do 26. ovog meseca, raspisan je za nabavku - jedinstvenog informacionog sistema za obračun i naplatu električne energije. Dosad su decenijama rešenja za naplatu radile domaće firme, među kojima i Elektrotehnički fakultet.

Prema saznanjima Blica, jedina kompanija kojoj odgovaraju uslovi tendera je strana kompanija SAP. S ovom istom firmom EPS je već sklopio jedan posao otkako je na mestu direktora Aleksandar Obradović, a direktor IT sektora Dragan Jeremić. Prošle godine sklopili su ugovor za "poslovni softver" vredan 3,99 miliona evra do kog se došlo - direktnom pogodbom.

Istorija nameštanja

Direktor EPS Aleksandar Obradović dao je milionske poslove stranim firmama u kojima je bio menadžer. Obradović je zaključio ugovor sa "Arthur D. Little" u Pragu vredan 248,7 miliona dinara. EPS je ugovorio posao i sa cementarom "Lafarž BFC" iz Beočina na 11,6 miliona dinara.

Tender već u startu ima uslov koji favorizuje ovu kompaniju, a to je da ponuđač "ima najmanje jedan projekat implementacije softvera minimalne vrednosti ugovora od tri miliona evra".

Među uslovima iz konkursne dokumentacije kojima se eliminišu domaće kompanije je - da su u poslednje tri godine imali poslovni prihod čija vrednost po godini iznosi minimalno deset miliona evra. Domaće kompanije čak ni u zajedničkoj ponudi ne mogu ovaj uslov da zadovolje.

U konkursnoj dokumentaciji ima stavki koje se odnose na poslovni kapacitet preduzeća. Definisano je nekoliko uslova koji su praktično neostvarivi za srpske kompanije. Uslovi, međutim, imaju istu šemu, a to je da - nije presudan predmet nabavke već vreme u kome je neka kompanija odradila postavljanje nekog, bilo kog softvera i visina zarade u tom poslu.

U brižljivo postavljenim uslovima su i oni koji se odnose na tehničku specifikaciju koja mora biti zadovoljena. Tako - ponuđač posla mora da nudi softver koji je aktivan kod bar jednog korisnika sa minimum milion mernih mesta.

S ovim uslovom domaće kompanije ne treba ni da šalju koverte sa ponudama. U Srbiji dosad nije ni postojala kompanija koja ima jednog klijenta sa više od milion mernih mesta.

Vodilo se računa i u delu kakve kadrovske kapacitete treba da ima dobitnik posla. Iako se stiče utisak da se uslovom kod rukovodioca projekta i interne kontrole kvaliteta sa zahtevom znanje srpskog jezika i govor i pisanje favorizuju domaće kompanije, one međutim ni u ovom delu nisu u igri. Ostali uslovi su takvi da oni kojima je srpski maternji praktično ispadaju. Prema saznanjima Blica, samo kompanija SAP ima radno angažovane kadrove kojima odgovaraju svi navedeni uslovi.

EPS: Uslovi nisu diskriminišući

Blic je naveo osam uslova koji se mogu smatrati diskriminišućim ili irelevantnim za dobijanje posla i postavio pitanje nadležnima u EPS zašto su baš oni zadati. Objašnjenje nisu dobili već samo:

- Kako je tender još uvek u toku, ne možemo detaljnije objašnjavati definisane kriterijume i parametre. EPS smatra da uslovi nisu diskriminišući.

Blic nije dobio precizan odgovor ni na pitanje da li se uslovima u konkursnoj dokumentaciji favorizuje određeni ponuđač. Umesto toga, rečeno nam je da je nabavka jedinstvenog informacionog sistema strateški i najvažniji projekat i da se nabavka sprovodi u skladu sa zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online