Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.01.2015.
18:56
Beta A

Građani od sada mogu da biraju od koga kupuju struju

Tržište električne energije u Srbiji od 1. januara je potpuno otvoreno, što znači da i domaćinstva mogu da izaberu snabdevača strujom.

tdsurplus.com
Novi korak ka liberalizaciji tržišta električne energije
 

Domaćinstva imaju pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom, odnosno garantovanom snabdevanju.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje.

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović rekao je agenciji Beta da ne očekuje veliku konkurenciju za snabdevanje domaćinstava zbog niske cene struje u Srbiji.

"Cena struje na javnom sanabdevanju u Srbiji je 30 odsto niža od cene u regionu. Zato ne očekujem veliki broj konkurenata koji će se truditi da pridobiju domaćinstva kao korisnike", rekao je Obradović.

On je rekao da je teško procene koliki udeo će EPS zadržati na tržištu jer će dosta toga zavistiti od aktivnosti konkurencije.

"Za razliku od prve dve faze liberalizacije, gde su kompanije bile prinuđene da izađu na tržište i potpišu ugovore o snabdevanju pod komercijalnim uslovima, sada ni jedno domaćinstvo nema obavezu da izađe na tržište", rekao je direktor EPS-a.

On je rekao i da ne očekuje da cena bude jedini argument za pridobijanje kupaca.

"Na otvorenom tržistu nije samo cena presudana faktor, ako konkurenti EPS-a naprave ponudu koju je zanimljiva za kupce, oni mogu da promene snabdevača čak i ako je cena kilovat sata viša", rekao je Obradović i naveo primer Hrvatske gde se na tržište struje uključio Telekom.

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema EPS Snabdevanju i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44 a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu EPS Snabdevanje pokriva 95 odsto.

Tržište struje za privredu u Srbiji otvoreno je tokom 2013. i 2014. godine.

U Srbiji se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom, a ostalo na regulisanom tržištu.

Regulisanim, odnosno javnim snabdevanjem, bavi se samo EPS Snabdevanje po cenama koje odobrava Agencija za energetiku.

Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 milijardi kilovat sati, od čega je na slobodnom tržištu prodato 34 odsto a 66 odsto na regulisanom, pri čemu su 51 odsto preuzela domaćinstva a 15 odsto mali kupci.

Prema novom Zakonu o energetici, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva moći će da ostvare i mali kupci, odnosno preduzeća sa do 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje i sa potrošnjom do 30.000 kilovat sati godišnje.

Oni koji troše više od toga, od 1. jula 2015, moraće da nađu snabdevača. U EPS-u broj malih kupaca koji će tada imati obavezu izlaska na tržište procenjuju na nešto manje od 30.000 i oni troše osam odsto ukupne potrošnje u Srbiji ili 2,64 milijarde kilova sati.

Pored tržišta struje otvoreno je i tržište gasa, tako da i domaćinstva i imaju pravo da biraju snabdevača, ali i da mogućnost da ostanu na javnom snabdevanju. Na tržištu gasa u Srbiji trenutno 33 preduzeća imaju status javnih snabdevača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online