Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.11.2014.
16:19
politika.rs A

Zašto je gorivo pojeftinilo samo jedan dinar?

Cena goriva na pumpama u Srbiji pala je protekle nedelje za oko jedan dinar, kao posledica snižavanja cene sirove nafte, ali i stabilizacije kursa dinara u odnosu na evro i dolar. Gorivo je moglo da pojeftini još koji dinar da država nije od 15. oktobra uvela novi namet – na svaki prodati litar goriva trgovcima se naplaćuje taksa za obavezne rezerve goriva.

Gorivo je moglo da pojeftini još koji dinar da država nije od 15. oktobra uvela novi namet
 

- Činjenica je da je za poslednjih pola godine cena barela pala za trećinu sa 104 na 86 dolara i da bi po tom osnovu trebalo očekivati da gorivo pojeftini više od ovog jednog dinara, ali prometnici u ovom času nemaju računicu za to, objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Razlog za to je pad dinara uodnosu na evro i dolar. Za devet meseci dinar je prema evru izgubio četiri, a u odnosu na dolar čak 13 procenata.

Da kompanije imaju prostora da dodatno snize cene na pumpama, sigurno bi to uradile, jer u poslednjih godinu, godinu i po dana prodaja ili opada ili stagnira, kaže Mićović i dodaje da bi, ukoliko cena barela nastavi da pada, uz ovaj nepromenjeni kurs, gorivo moglo dodatno da pojeftini. Ali, se, dodaje, može dogoditi i da se ovo pojeftinjenje vrati kao bumerang.

Upitan šta to tačno znači, Mićović kaže, da je dobro poznato da poslednji pad cene sirove nafte nije rezultat odnosa ponude i tražnje, već veštački izazvan kroz zatezanje političkih odnosa SAD i Rusije zbog Ukrajine.

Posledice će, dakle, osetiti ne samo Rusija, čija je neto zarada od prodaje nafte ubedljivo najveća stavka u budžetu, već i oni koji eksploatišu naftu na Severnom moru i Arktiku. To znači da Norveška i Velika Britanija u ovom času imaju isto tako problem kao i Rusija. I njih eksploatacija nafte mnogo košta, a barel je toliko jeftin da troškovi proizvodnje ne mogu da se pokriju, kaže on.

Mićović ističe, da je gorivo u Srbiji u ovom času jeftinije nego u Hrvatskoj, Sloveniji ili Italiji, ali i da je dodatni problem što nema veće konkurencije u veleprodaji.

Realno je očekivati, da će uz najavljeno povećanje akcize od 1. januara na dizel i benzin, gorivo u Srbiji biti među najskupljima u regionu, prvenstveno zbog najvećih zahvatanja države u ceni derivata. Država sada po svakom litru benzina uzima 50, a za dizel 46 dinara, plus PDV.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online