Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 07.01.2014.
08:21
RTS A

"Očekujem više zaposlenih nego otpuštenih"

Za Božićno jutro evo jednog očekivanja i jedne ideje. Vicepremijer Aleksandar Vučić očekuje da u 2014. godini bude veći broj zaposlenih nego onih koji će izgubiti posao. Ministar finansija Lazar Krstić smatra da bi bilo dobro da deo skupih kredita refinansiramo ili u potpunosti otplatimo, istakao je ministar finansija Lazar Krstić. Zaključak je da će do sledećeg Božića biti bolje. Živi bili, pa videli!

O planovima u predstojećoj godini i izazovima, za RTS govorili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija Lazar Krstić.

Kažu, biće nam bolje do sledećeg Božića. Živi bili, pa videli

Svođenje računa iz prethodne godine na početku nove: Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost je niža - sa 25,5 odsto u aprilu smanjena je za gotovo pet procenata (20,1). Demokratska stranka tvrdi da je ovo jedna od najvećih neistina koja je iznela Vlada Srbije. Vicepremijer Aleksandar Vučić je ipak rekao da će pokušati da i taj broj spusti.

"Želim da se, pre svega, građanima Srbije zahvalim na strpljenju, trpeljivosti i na tome što smo ušli u neke reforme koje moramo da pojačamo", rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, tome je doprinela politička stabilnost i rad državnih organa na suzbijanju sive ekonomije, ali i istovremeno ulaganje velikih proizvođača.

Boljitak do sledećeg Božića

Aleksandar Vučić je poručio da bi za godinu dana ekonomski boljitak trebalo da osete svi građani.

Politička stabilnost zemlje ne sme da se naruši, jer ona je ključ za postignuti napredak, istakao Vučić na obeležavanju Badnjeg dana u prostorijama SNS-a.

Govoreći o procenama da bi u 2014. oko 20.000 radnika moglo da izgubi posao, Vučić je rekao:

"Nećete se naljutiti, celu godinu sam slušao u skupštinskoj raspravi, na vašoj televiziji, na svim televizijama da je svakog dana sve veći broj nezaposlenih. Na kraju se nešto drugo ispostavilo. Iako sam se trudio i davao sve od sebe da kažem da to nije istina, morao sam da sačekam 30. decembar da dođe konačni izveštaj RZS da bi se pokazalo da sam istinu govorio ja i neki drugi ljudi koji su govorili slične stvari", rekao je Vučić koji očekuje da u ovoj godini "bude veći broj zaposlenih nego onih koji će izgubiti posao". 

Novi Zakon o radu

Kako god, radnici strepe od Nacrta zakona o radu. Vučić u dobrim idejama podržava ministra privrede, ali nada se kompromisu sa sindikatima.

"Ja sam u ovoj državi video svakojake napise o tome da neće biti para za godišnje odmore, da neće biti ne znam čega, mi i dalje imamo samo nacrt. Želimo ponovo da razgovaramo i sa sindikatima, sa svima, da otvorimo dijalog", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, zakon o radu bi trebalo doneti uz saglasnost svih važnih društvenih činilaca, da bi se napravio konsenzus, što je moguće širi, iako to, kako kaže, neće biti nimalo lako, jer će to ići u prilog razvoja i napretka srpske ekonomije.

"Ne donosi to neko zato što želi da učini nažao radnicima, poslodavcima ili bilo kome, već ako možemo da napravimo bolji poslovni ambijent za investiranje u našu zemlju ići ćemo sa tim", kaže Vučić.

U pluseve ubraja privredni rast od 2,4 odsto, čime se Srbija vratila na period pre izbijanja ekonomske krize 2008. godine. Rast beleže automobilska, naftna, farmaceutska, hemijska industrija, IT sektor, telekomunikacije.

"Mislim da u narednoj godini sa velikim projektima u koje očekujem da uđemo, situaciju možemo i dalje da popravljamo. Srbija je jedna od zemalja u prvih 10 u Evropi po rastu BDP-a. Naravno, nama je lakše nego Holandiji i Nemačkoj, koje imaju veoma visok društveni proizvod, da ostvarujemo rast, ali to pokazuje veću odgovornost i veću ozbiljnost države i rekao bih neuporedivo bolje rezultate", rekao je Vučić.

Govoreći o novim projektima i o tome da li se deo njih oslanja na novac iz UAE, Vučić kaže da je Srbija već dobila deo novca koji treba da utroši i da će stići vrlo brzo neki drugi novac za koji treba da se donese odluka kako da se utroši.

Dva načina za održivost javnog duga

Račun svodi i ministar finansija

Zadovoljan što iz prethodne godine u novu nismo preneli nove obaveze - nije bilo drugog rebalansa budžeta. Prema njegovim rečima, za održivost putanje javnog duga, kao dela BDP-a, moguća su dva načina.

"Prvi je da se zadužujemo po jeftinijim kamatnim stopama nego do sada, mislim prevashodno na dobre bilateralne odnose koje možemo da iskoristimo bilo sa UAE, Rusijom. Bilo bi dobro da deo skupih kredita refinansiramo ili u potpunosti otplatimo", kaže Krstić.

Zavod za statistiku izmerio je i rast izvoza za četvrtinu. Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni smanjuje se, tj. više izvozimo nego što uvozimo.

"Ekonomska politika treba da ide u tom smeru da se opredelimo za nekoliko ključnih industrijskih grana koje će biti izvozno orijentisane, kao 'Fijat' i 'Er Srbija', povodom kojih će moći da se razvija privredna aktivnost sa nekim manjim firmama koje su kooperanti i da ćemo tako uspeti da unapredimo situaciju i povećamo zaposlenost", rekao je Krstić.

Prvi put Srbija je ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Italijom i SAD. Među 15 najvećih izvoznika, dve trećine su oni koji su dobili direktnu državnu podršku.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.01.2014. 08:53
Одличан лапсус у наслову јер је сасвим сигурно да ОПУШТЕНИХ неће бити.
Utorak 07.01.2014. 09:06
Ja očekujem da konačno prestanete da zamajvate ovaj narod koji živi u Srbiji...ali izgleda mrka kapa.
Utorak 07.01.2014. 09:33
Znaci bice izbora na prolece.A ovaj kapitalisticki antiradnicki zakon koji forsira Vucic,neka mu na dusu bude sto se lud pravi.Ovo sistematski se radi narodu,bice izbora sigurno zato i obecava ludosti za ovako kratko vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online