Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.11.2013.
17:46
Beta A

Kakav je postojeći Zakon o radu? Zavisi koga pitate

Ministar privrede Srbije Saša Radulović smatra da mora da se promeni radno zakonodavstvo kako bi se omogućilo veće zapošljavanje i da ne vidi ni jedan razlog zašto bi neko izašao iz radne grupe koja pravi izmene Zakona o radu. Sa druge strane, dve reprezentativne sindikalne centrale, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" smatraju da bi izmene Zakona o radu bile pogubne!

Ministar privrede za promenu Zakona, sindikati protiv: Postojeći je dobar, ali se ne primenjuje
 

Ministar privrede Srbije Saša Radulović ističe da treba učestvovati u razgovorima o izmeni tog zakona, jer je na stolu više rešenja i da ne očekuje da će biti usvojeni svi predlozi nadležnih ministarstava.

"Razumem da je teško za sindikate da prihvate promene, ali moraćemo preko toga da pređemo. Meni se čini da to radnici mnogo bolje razumeju od sindikalnih vođa", rekao je Radulovicih povodom današnje odluke reprezentativnih sindikata da više ne učestvuju u radu tima koji priprema izmene Zakona o radu.

Radulović je izrazio očekivanje da će od kraja godine biti usvojena sva četiri zakona važna za privredni ambijent, iako ima opstrukcije. To su zakoni o radu, privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji.

Ocenio je da je važeći Zakon o radu restriktivan i jedan od ključnih krivaca zasto nema novog zapošljavanja.

"U novim zakonu neć biti radikalnih rešenja, već se radi samo o tome da on treba da bude usklađen s propisima EU i praksom u svetu", rekao je ministar privrede i odbacio navode sindikata da će doći do ogromnog otpuštanja i smanjenja plata, ako budu usvojene izmene Zakona o radu koje su predložila ministarstva rada i privrede.

"Otvoriće se mogućnosti za privredni rast, zapošljavanje i rast plata, što je cilj svih predlagača zakona", istakao je Radulović i dodao da nisu tačne ocene da  predlagači izmena Zakona o radu ne slušaju predloge sindikata.

"Slušamo njihove predloge, ali ne možemo da prihvatimo one koji ruše ceo koncept fleksibilnijeg radnog zakonodavstva", kazao je Radulović.

Sindikati: Uništiće prava zaposlenih


Dve reprezentativne sindikalne centrale, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" pozvali su Vladu Srbije da obustavi dalje pregovore o izmenama Zakona o radu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednici SSSS i "Nezavisnosti", Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, ocenili su da su predložene izmene pogubne za zaposlene i za mlade koji u nekoj budućnosti treba da nađu posao, ali i za penzionere.

Čanak je istakao da taj zakon ima nameru samo da uništi prava zaposlenih, ocenjujući da bi, ako se to ostvari, najviše proftirali "oni koji uzlažu prljav kapital i uzimaju čisti profit". Orbović i Čanak su rekli da su ti reprezentativni sindikati napustili pregovore o izmenama Zakona o radu jer su nezadovoljni haotičnim načinom na koji se vode i za to optužili prvenstveno predstavnike Ministarstva privrede i ministra Sašu Radulovića.

Oni su oceniili da su izmene Zakona o radu pogubne za zaposlene i najavili da će SSSS i ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" korisiti sva dozvoljena sredstva da spreče da te izmene budu usvojene. Čanak je rekao da će, pored protesta, sindikati obaveštavati međunarodnu javnost da se u Srbiji rade stvari koje u njihovim zemljama nisu moguće i da će iskorisiti i želju Srbije da uđe u EU, kako bi preko "značajnih ljudi" iz Brisela uticali da ne budu usvojene izmene Zakona o radu.

Prema rečima predsednika SSWSS i "Nezavisnosti", u dosadašnjim pregovorima o Zakonu o radu predstavnici Vlade Srbije su se ponašali krajnje neodgovorno, stalno menjajući predloge, dok je jedini interes Unije poslodavaca da se radnicma oduzmu sva prava. Oni su istakli da predstavnici Vlade Srbije u tim pregovorima "teraju sindikate da bez obrazloženja prihvate apsurdne stvari" i da ne prihvatju primedbe sindikata, već ih "žele samo kao kulise".

Čanak je rekao da predstavnici države u pregovorima nisu nijednom objasnili zašto su potrebne izmene Zakona o radu i dodao da to nije saznao ni od ministra privrede Saše Radulovića, koji mu nije odgovorio kada ga je to pitao na sastanku Spocijalno-ekonomskog saveta.

"Vi praktično nemate o čemu da pregovore ako nemate obrazloženje", rekao je on i istakoa da je postojeći Zakon o radu dobar i da je u interesu i poslodavaca, kao i radnika. Čanak je istakao da je problem samo što se postojeći zakon ne primenjuje i pozvao Vladu da počne da ga primenjuje. Orbović je istakao da na način na koji se Ministarstvo privrede Srbije ponaša u pregovrima govori da ne uvažava socijalne partnere.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.11.2013. 18:20
Баш нека се усвоји тај закон па ова гамад из државних фирми да добију отказе без права жалбе јер на жалост до сада и када добију отказ/због корупције,нерада и сл/ сви се врате на посао и добију одштету а после узимају још више.ДОСТА ЈАВАШЛУКА код приватника је тај закон већ 30 година па нека осете и ови заштићени у државним фирмама како то изгледа,Браво за нови закон о раду
Četvrtak 21.11.2013. 18:30
tesko nama sa 700 000 parazita na drzavnim jaslama i 50 000 crnogoraca na rukovodecim mestima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online