Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.11.2013.
16:04
Beta A

"EPS nezakonito uvećala dug za struju"

Dugovi građana za struju uvećani su za 60 do 70 odsto jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) nezakonito obračunala kamatu, rekao je danas u Beogradu predsednik Centra za zaštitu potošača "Forum" Jovan Jovanović.

Foto: Ilustracija
 

"To je zloupotreba monopolskog položaja jer se EPS ponaša suprotno zakonu i Ustavu jer, kao institucija registrovana za trgovinu električnom energijom, veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od naplate električne energije", rekao je Jovanović u Medija centru.

Stop reprogramiranju

Dodao je da "Forum" traži od Vlade da obustavi potpisivanje sporazuma o reprogramiranju dugova za struju, zatim da se zatezna kamata preračunava u skladu s pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda, da se obustavi isključivanje električne energije potrošacima do utvrđivanja stvarnog duga, a traži i transparentnost pri
potpisivanju sporazuma i zabranu zloupotrebe monopolskog položaja EPS. "Cilj naše kampanje je da građani plate stvarni dug, a ne zelenaški dug koji im nameće EPS", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, Centru za zaštitu potrošača bilo je potrebno deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate "konformnom metodom" koju primenjuje EPS, nezakonita jer je to zaračunavanje kamate na kamatu što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima.

"Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj vid zaračunavanja kamate nezakonit i primenom ovog pravnog stava dugovi građana za utošenu energiju bi se smanjili za najmanje 60 odsto", rekao je Jovanović.

On je rekao da EPS nije prihvatila njihove molbe i nije poštovala stav Vrhovnog kasacionog suda, već građanima naplaćuje nepostojeće dugove.

"Mi smo 13. novembra uputili apel Vladi da se ovaj problem reši, a kako nije bilo odgovora, učinili smo to ponovo jutros", rekao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.11.2013. 17:13
Kako je to zanimljivo... Ovde nema komentara i mišljenja, a kad se pojavi članak o masonima i sličnim "misterijama" - tu se jave mnogi koji su pronikli u sve moguće i nemoguće tajne.. Tajni simboli, manastiri i misteriozne oznake su nam 3,14čkin dim... Laganica... Al' račun za struju - horor... ?
Četvrtak 21.11.2013. 17:41
Heh! Pa treba platiti sve direktore, pomocnike, sluzbene automobile, ruckove, putovanja, partijske kadrove... A to kosta.
Utorak 14.01.2014. 14:04
najpovlasceniji medvedi u srbiji su radnici iz eps bilo je price samo cistacica sa osmogodisnjom skolom moze daima 2x vecu platu od prosvetnog radnika, ostale necu ni pominjati, da ne pricam dalje da svi radnici eps imaju besplatne i zimske i letnje godisjne odmore ! /placa se simbolicna cena/!! struja ne da je skupa nego oni deru kozu sa ledja a NAJGORE JE OD SVEGA STO NAROD CUTI I TRPI ! UMESTO DA SE ORGANIZUJU PA DA IM HEBU KEVU ONI CUTE KO MISEVI . MI GRADJANI SMO ZASLUZNI SAMI ZA OVO SISANJE...narod je ko zombi i zato ovo cutanje otupela im sva cula
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online