Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.11.2013.
10:40
RTS A

Kriza i za banke: Nema ko da uzme kredite

Banke odobravaju sve manje kredita! Novac nije problem, jer njega banke, kažu, imaju dovoljno. Problem je što nema klijenata koji su u stanju da vrate zajam. U Srbiji je problem vratiti kredit čak i ako bi bio bez kamate, ističu bankari. Od početka godine problematični krediti povećani su sa 19 na 31 odsto duga. Preduzeća duguju dva odsto manje nego prošlog meseca, a građani u proseku duguju 735 evra.

Banke imaju novac da pozajme: Nema ko da uzme kredit sa sigurnošću da će ga vratiti
 

- Naša privreda više nije nelikvidna, nažalost, to je više nesolventnost, nemogućnost da se uopšte plaćaju obaveze. Videli ste kakva je bila situacija kod Fonda za razvoj tamo gde su kamate bile dva odsto uz grejs period od godinu ili dve. Tamo se krediti nisu vraćali, poručio je Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije.

Dugalić ističe da je u Srbiji problem da neko vrati kredit, čak i ako bi bio bez kamate.

Za razliku od privrede, građani su u oktobru čak manje kasnili s plaćanjem rata, ali se teško odlučuju na novi zajam - uglavnom gotovinski ili za kupovinu stana.

Građani i kompanije naučili lekciju

Automobili na lizing, na primer, kupuju se upola manje nego pre pet godina, ali se i manje vraćaju.

- Povraćaj predmeta je bio najviši 2010. i 2011. godine. Znači sad su, prosto, i građani pametniji. Svi smo naučili lekciju i lizing komapnije su izvukle pouku iz ove

Zašto su skupi krediti?

Krediti su nam skupi zbog onih koji dugove ne vraćaju na vreme, zbog visokog rizika zemlje, obavezne rezerve, dvostruko veće inflacije nego u Evropi i osnovne kamate centralne banke koja je 40 puta veća od evropske, tvrde bankari.

krize, objašnjava Teodora Milenković iz Asocijacije lizing kompanija.

Bankari ne spore da su kamate u Srbiji više nego u drugim zemljama, ali kažu da to nije zbog njihovih marži.

- Kad znate kolike su marže u trgovini, onda ovo što imamo u bankama deluje šaljivo. Marže u trgovini su od 20, 30 ili 50 odsto. A ima li u trgovini neka marža od tri ili pet odsto kao u bankarskom sektoru, ističe Dugalić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 11:01
Sve polako dolazi na svoje mesto . MOLIĆE OLOŠ BANKARSKA da građani uđu u banke . Dolazi kraj RAZBOJNIČKO PLJAČKAŠKIM KAMATAMA . Narod je osiromašio debelo a ulaga BANAKA U SIROMAŠENJU NARODA JE OGROMNA . ONO ŠTO ŽELIM BANKARIMA JE DA BOGDA SE 90 % ZATVORILO ZA SVA VREMENA .
Četvrtak 14.11.2013. 11:11
Smrt bankama sloboda narodu.
Nedelja 17.11.2013. 07:24
Zato što se mnogima obile o glavu monstruozne reklame tipa - Uđeš, sedneš, izađeš bogatiji... a krajnju sumu će videti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online