Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 19.08.2013.
06:09
telegraf.rs A

Ura, Srbija će plivati u šljivovici!

Iako naslov naginje ka veselom, razlog zbog kojeg će ove godine u Srbiji biti proizvedeno mnogo rakije od šljive, tužne je prirode - otkupna cena ove voćke u, na primer, valjevskom kraju iznosi od 8 do 12 dinara. Poljoprivredni proizvođači smatraju da je ponuđena otkupna cena ponižavajuća, zbog čega će najveći deo ovogodišnjeg roda završiti u rakiji.

Ovogodišnji rod šljive u Srbiji je odličan, ali je otkupna cena izuzetno niska
 

U valjevskom Zavodu za poljoprivredu navode za portal telegraf.rs da je ovogodišnji rod odličan i da, na primer, u Kolubarskom okrugu ima oko četiri miliona stabala šljive. Međutim, otkupna cena je veoma niska.


- Realna otkupna cena šljive trebalo bi da bude minimum između 15 i 20 dinara - procenjuje Jovan Milinković iz Zavoda za poljoprivredu.


Proizvođači ne znaju kako da doskoče ovom problemu. Oni prstom upiru u državu, koja ga godinama ne rešava. Proizvođač šljiva Miroslav Krstivojević iz sela Krčmar, u podnožju Maljena, apeluje na državu da pomogne u rešavanju ovog problema jer je šteta velika.


- Ove godine šljiva je dobro rodila, pa je ima dosta. To, nažalost, ništa ne vredi. Cena šljive toliko je niska, da je sve postalo besmisleno. Veći deo završiće u rakiji, koja će se prodati. Ali, od 15 tona šljiva, meni će sigurno propasti pet tona - rekao je za telegraf.rs Krstivojević.

Rakija nas održala, njojzi hvala

Prema mišljenju proizvođača, država mora što pre da izađe sa ponudom.


- Ukoliko bi sa nadležnima imali dogovor po kojoj ceni i koliko šljive mogu da otkupe, znali bismo na čemu smo. Ostatak možemo i sami da izvozimo. Ovako šljiva propada, truli i baca se, ili se u najboljem slučaju prerađuje u rakiju. Od 100 kilograma šljive dobijam od 10 do 12 litara prepečenice. Litar rakije košta 500 dinara, pa mi se više isplati da je prodam na veliko, čak i da malo spustim cenu - istakao je Krstivojević.


Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da oni ne utvrđuje otkupnu cenu nijedne voćne vrste, pa samim tim ni šljive.


- Sistem kontrole cena od strane države napušten je 2001. godine prema opredeljenju Vlade Srbije za režim liberalizacije cena, koje se od tada formiraju slobodno prema uslovima tržišta, na bazi ponude i tražnje. Država je obezbedila proizvođačima voća sredstva koja su iz budžeta na različite načine plasirana u proizvodnju i plasman šljive, sa ciljem da se poveća konkurentnost proizvođača i deo tereta proizvodnje kroz subvencionisana sredstva prebaci na državu - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.


Iz ovog Ministarstva navode i da je država kroz subvencije omogućila bolje uslove za proizvodnju.


- Mere podrške su na raspolaganju svim proizvođačima voća, uključujući i proizvođače šljive, kako onima koji već imaju postojeće zasade, tako i onima koji tek planiraju da podignu nove površine pod šljivom. Maksimalan iznos koji proizvođač može da dobije po zahtevu je dva miliona dinara, povraćaj sredstava je 30 odsto od iznosa troškova po računu, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u iznosu od 45 odsto - dodaju u Ministarstvu poljoprivrede.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.08.2013. 07:09
Baš je to za "Ura"! Koliko ubistava, silovanja, izbacivanja porodivca više će biti zbog nje? Đavo će nam biti kriv.
Ponedeljak 19.08.2013. 09:42
Значи да има шансе да Српски сељак, коначно, престане са непотребним додавањем шећера .... Ако ништа друго - бар нека корист од ниских откупних цена...
Ponedeljak 19.08.2013. 15:08
Sljivovica je zlata vredna. Kao i zlato, sa vremenom moze da postane samo vrednija. Zlatne kapi moraju ponovo da postanu zlatna zila Srbije. Dozvolili smo pod Jugoslovenstvom i komunizmom da ova srpska robna marka potpuno propadne, da maltene nestane najbolje rakijska sorta sljive na svetu - pozegaca, koja je uspevala kako treba jedino u Srbiji i da nas preteknu oni koji poput Ceha i pored tehnologije ne mogu nikada da imaju ono sto srpsko bure imade. Srpska rakija kroz ceo XIX vek bila je najtrazenije pice na najvecim svetskim dvorovima. Srbija nema dovoljno sljiva koliko svet može da loče. Dakle, za ovu situaciju gore kriva je isključivo vlast koja nam uvozi Arape a izvozi gole šišarke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online