Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.05.2013.
17:31
Beta A

Dinkić ne odustaje od novih poreza

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da neće odustati od predloga da se iz sistema paušalnog plaćanja poreza izuzmu advokati, privatne zubarske i lekarske ordinacije, marketinške agencije i računovođe.

Obrazlažući pred poslnicima Skupštine Srbije predlog paketa finansijskih zakona, Dinkić, koji je lider Ujedinjenih regiona Srbije, rekao je da od tog predloga ne odustaje i pored amandmana više poslaničkih grupa i pre početka skupštinske rasprave.

"Bez obzira kako će se Vlada i parlament izjasniti o tim amadmanima, ja sam protiv i neću odustati od onoga što sam predložio, odnosno što je moj tim predložio", rekao je Dinkić.

Uspostavljam poresku pravdu: Mlađan Dinkić

Cilj ove reforme, kako je istakao, jeste da se uspostavi poreska pravda, odnosno da tretman poreskih obveznika bude srazmeran njihovoj snazi.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, podneo je amandman u kojem traži da se iz Zakona o porezu na dohodak građana izbiše član kojim se predviđa da se iz sistema paušalnog plaćanja poreza izuzmu advokati, privatna zdravstvena praksa, poreski savetnici, reklamiranje i istraživanje tržišta.

Stefanović smatra da se predloženom izmenom neće postići značajniji fisklani efekat u odnosu na postojeće stanje, a da će istovremeno jedan broj preduzetnika imati dodatne troškove koji će otežati njhovo poslovanje.

"Ovi zakoni se rade nekoliko meseci i prvobitna ideja je bila da se uradi reforma u ovoj oblasti, a onda, kako je vreme prolazilo, postajala je potreba da se iskoriste i kao jedna od mera fiskalne konsolidacije, koju upravo preduzimamo", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, jedan od važnijih ciljeva tih zakona je rasterećenje privrede, posebno najslabijih, odnosni malih i srednjih preduzeća. Dobrobit od novih zakonskih rešenja, prema njegovom mišljenju, imaće preduzetnici i poljoprivreda. Dinkić je precizirao da je, kao mera rasterećenja privredi, predlozeno da porez na plate bude smanjen sa 12 na 10 odsto i da se neoprorezovani deo zarade poveća sa 8.700 na 11.000 dinara. Korist će, kako je naveo, imati i preduzetnici, jer će im efektivni poreski troškovi biti smanjeni za trećinu.

"Ukupno se stopa povećava sa 22 na 24 odsto, što omogućuje veći prihod Penzionim fondu za 15,4 milijardi dinara do kraja ove godine, odnosno za 25,3 milijardi na godisnjem nivou", rekao je Dinkić. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online