Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.03.2013.
18:34
Beta A

Poslodavci hoće da država plaća trudnicama i porodiljama

Unija poslodavaca je spremna da pomogne pripremu propisa o radu koji će obezbediti bolju zaštitu trudnica i porodilja, i očekuju da sav trošak ne bude na teret poslodavaca, rekao je danas direktor Unije Dragoljub Rajić.

Poslodavci očekuju pomoć države u vezi sa porodiljskim odsustvom
 

"Poslodavci podržavaju sve mere koje doprinose podizanju nataliteta u Srbiji, ali država može više da učini da odsustvo roditelja s posla zbog dece ne bude samo na teret poslodavaca", rekao je Rajić.
 

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je dostavio svoj predlog izmena i dopuna Zakona o radu kojima je predviđeno da ne može biti raskinut radni odnos s trudnicama i porodiljama, ni sa roditeljima koji su na odsustvu radi nege deteta. Stefanović je predložio da zaposlene žene u vreme trudničkog ili porodiljskog odsustva, ako im u to vreme ističe ugovor, budu zaštićene tako što će im po sili zakona ugovor biti produžen dok traje to odsustvo.
 

Pre usvajanja takvih predloga, po rečima direktora Unije poslodavaca Dragoljuba Rajića, potrebno je utvrditi koliko je trudnica i porodilja zaposleno "samo na papiru", radi ostvarivanja zakonskih prava.
 

"Smatramo da bi najmanje godinu dana rada u određenoj firmi trebalo da bude uslov da trudnice i porodilje imaju zaštitu od raskida ugovora o radu", rekao je Rajić.
 

Povodom predloga predsednika Skupštine Srbije da poslodavci u toku prve godine od rođenja deteta obezbede majkama po jednu ili više pauza za dojenje u ukupnom trajanju od 90 minuta, ili skraćenje radnog vremena od 90 minuta, Rajić je rekao da je to u Srbiji neizvodljivo.
 

"Takav luksuz sebi ne mogu da priušte ni firme u mnogo bogatijim zemljama", ocenio je Rajić i dodao da, po računici Unije poslodavaca, majke u prvoj i drugoj godini od rođenja deteta, godišnje odsustvuju sa posla 32 dana, mimo godišnjeg odmora i slobodnih dana, a poslodavci ih za to vreme plaćaju kao da rade.
 

Poslodavci, po njegovim rečima, majkama tolerišu da za vreme radnog dana obavljaju lekarske preglede dece, da ne bi uzimale bolovanje jer se u tom slučaju smanjuje plata.
 

"Naš predlog je da država obezbedi drugačiju zdravstvenu zaštitu, da bi roditelji mogli da posle radnog vremena vode decu na preglede", kazao je Rajić.
 

Država, kako je dodao, treba da što pre uvede socijalne karte da bi se utvrdilo kojim roditeljima treba dati roditeljski dodatak.
 

"Socijalna politika i briga o natalitetu treba da bude briga države, a ne da preduzeća budu socijalne ustanove. Ukoliko se zaštita budućih majki bude obezbeđivala samo na račun poslodavaca, biće još više ugašenih firmi i porašće stopa nezaposlenosti", ukazao je Rajić.
 

On je naveo da je u poslednje četiri godine u Srbiji ugašeno 136.000 preduzeća, a bez posla je ostalo oko 240.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online