Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.03.2013.
14:28
RTS A

Novi tržni centri za veću konkurenciju

U naredne dve ili tri godine Beograd i veći gradovi u Srbiji dobiće nove, savremene trgovinske centre. Desetine hiljada kvadrata tog prodajnog prostora zameniće tržne centre od pre dvadesetak godina. Nadležni smatraju da će ulaganja u novi koncept trgovine pojačati konkurenciju, sniziti cene i povećati zaposlenost.

Ulaganja u novi koncept trgovine pojačaće konkurenciju, povećati zaposlenost, ali sniziti cene: Eto šanse za veći i bolji šoping
 

Nekada su kroz Tržni centar "Čumićevo sokače" u centru Beograda išli kupci sa prepunim torbama. Danas ga mnogi koriste samo kao prečicu između Nušićeve i Makedonske ulice. Neki od prodavaca otključaju radnju tek kada se mušterija pojavi.

"Mušterije uđu, pitaju, gledaju, izađu. Novac ne ostavljaju", ističe trgovac u tom tržnom centru Mirjana Slović.

"Devedesetih godina je mesečna renta za jedan lokal od 19 ili 20 kvadrata iznosila između pet i 10 hiljada tadašnjih maraka, a sada takav isti lokal možete da iznajmite između 200 i 250 evra", kaže ugostitelj u Tržnom centru "Čumićevo sokače" Petar Božanović.

I u tržnom centru "Staklenac" u strogom centru prestonice je slično. Lokali okrenuti ka ulici ponešto i prodaju, dok su prvi i drugi sprat pusti.

"Troškovi su povećani. Konkurecija je veća nego što je bila ranije, a prihodi su smanjeni tako da je teško naći neku ekonomsku računicu. Zbog toga zatvaraju lokale, odlaze, pokušavaju da ih izdaju", kaže Miroslav Filipović iz Udruženja vlasnika i zakupaca lokala u "Staklencu".

Novi prodajni prostori imaju raznovrsniju ponudu, može se kupovati, imate gde da predahnete i da parkirate automobil, ali i da odete u bioskop. Kupci ističu da im mnogo olakšava što sve mogu da završe na jednom mestu.

U kragujevačkoj Plazi u prvoj godini poslovanja očekivali su 2.500.000 poseticala, a njih je bilo za petinu više.

"Svesni i krize i društvenog trenutka u kome se nalazimo to nas je možda podstaklo da na bolji način budemo kreativniji i da partnerski pristupimo našim posetiocima zbog kojih smo ovde, i našim zakupcima takođe", ističe direktor kragujevačke Plaze Miša Mirković.

U resornom ministarstvu očekuju da će novi koncept trgovine poboljšati ekonomsko stanje u zemlji. Državni sekretar Ministarstva spoljnje i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević kaže da će država nastojati da stimuliše dolazak krupnih, velikih tržnih centara iz nekoliko razloga.

"Prvi i osnovni jeste povećanje konkurencije i s obzirom na karakter ponude velikih šoping molova ići će se i na varijantu dodatnog zapošljavanja i druge vrste usluga, ne samo klasične trgovine", objašnjava Milićević.

Investitori kažu da će veliki tržni centri privući nove brendove prilagođene džepu prosečnog srpskog potrošača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online