Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 20.01.2013.
13:21
B92 A

Zašto (samo) ovde raste cena hrane

U Srbiji hrana, za razliku od "ostatka" sveta, stalno poskupljuje uprkos sve praznijim džepovima građana, pišu Novosti.

Foto: Arhiva
 

Dok u svetu cene hrane padaju, u Srbiji su mimo svake logike gotovo duplo veće. Prema podacima UN-ove organizacije za hranu FAO, namirnice su na svetskom tržištu tokom protekle godine pojeftinile za sedam odsto, dok su kod nas povećane za 15,4 odsto!

Najveći pad cena u svetu je bio kod šećera (17,1 odsto), mlečnih proizvoda (14,5 odsto), ulja i masti (10,7 odsto), a osetno manji kod žitarica (2,4 odsto) i mesa (1,1 odsto). Istovremeno, u Srbiji gotovo svi ti proizvodi značajno su poskupeli između šest i čak 27 odsto. Kod nas je poskupeo čak i šećer - doduše kod slatkog kristala zabeleženo je najmanje povećanje.

Poskupljenjima u Srbiji najviše su, inače, doprineli novi, "teži“ cenovnici akcizne robe, duvana i alkoholnih pića, kao i namirnica čije su cene povećane zbog slabog poljoprivrednog roda, ali i kartelskih struktura. Cene su kod nas rasle mimo svake logike, a najviše kod proizvoda koji se svakodnevno nalaze u korpi potrošača, odnosno najviše i kupuju.

Tako, dok u svetu jestivo ulje i masti pojeftinjuju kod nas ih skuplje plaćamo za trećinu, odnosno za 27,9 odsto. Svežem mesu cene su podignute za prosečnih 17,5 odsto, a ribi za 19 odsto. Potrošači u Srbiji u 2012. godini izdvajali su 12,2 odsto više para za kupovinu mleka, jogurta, sira, dok je u svetu, cena mlečnim proizvodima takođe padala. Poskupela su jaja... Džepovi su nam lani bili prazniji i zbog znatno skupljeg povrća, i to za 28,7 odsto.

Situacija u kojoj je u Srbiji sve skuplje nego u svetu govori da je kurs domaće valute ipak formiran tako da je precenjen, zbog čega se podiže cena uvozne robe, ali i zvog monopola. Stručnjaci smatraju da je i za jedno i za drugo lek više tržišta, sloboda ulaska u Srbiju i jačanje konkurencije.

Ključnu ulogu u poskupljenju većine proizvoda, kako se uvek pravdaju proizvođači, odigralo je povećanje cena sirovina i energenata, ali i to što trgovci nisu hteli da se odreknu visokih marži.

"Ono što je kod nas uslovilo pravi "cunami" poskupljenja u prošloj godini svakako je dalji pad vrednosti dinara, povećanje PDV-a za dva odsto, i stvaranje monopola u privredi. Stanje u ekonomiji zemlje dodatno je pogoršalo odsustvo svake strategije poljoprivrednog razvoja zamlje, pa je tako pogled u nebo ono što opredeljuje kakav će nam biti rod", ukazuje Saša Đogović, ekonomista.

Cene su kod nas bile brže od projektovane inflacije i rasta evra. Proizvođači su žurili da, za svaki slučaj, u cenu svojih proizvoda ugrade, po pravilu, duplo veću inflaciju. Prometnici su zaračunali i znatno veće marže.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević kaže da poskupljenja "nisu ništa novo u zemlji Srbiji" u kojoj ne postoji zakon o ponudi i potražnji.

"Gubici u kasi kod nas se, gotovo po pravilu, nadoknađuju povećanjem cena i to mimo svakog kriterijuma. A, to je moguće jer ne postoji veća konkurentnost na tržištu, pa su u pojedinim slučajevima nepristojno visoke zarade prometnika, odnosno njihova marža", kaže Bogosavljević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.01.2013. 13:23
Monopol trgovaca i gladna Drzava (troskovi rezije - vracanje dugova)
Nedelja 20.01.2013. 13:34
Има логике.Храна која се производи у Србији, у односу на ону на западу, је органска.Ако желимо да увеземо то првенствено треба имати у виду.У Србији су мале субвенције за пољопривреднике јер смо сиромашни и то је још један од разлога скупље производње.Без обзира колика је цена они који живе у градовима увек ће кукати како им је скупа храна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online