Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 24.07.2012.
17:12
Beta A

U Srbiji na jesen novi pad cena nekretnina

Cene stanova u poslednje dve godine smanjenje su i do 30 odsto, a od jeseni se može očekivati novo pojeftinjenje kvadrata, navode u agencijama za nekretnine.

Navali narode, jeftino: Cene padaju, ali kupaca i dalje nema
 

Suvlasnik agencije za nekretnine "Alka" Kaća Lazarević izjavila je agenciji Beta da je tržište nekretnina malo živnulo od 15. jula i da je to tada bilo "potpuno mrtvo".


Ona je ocenila da je stanje bolje nego na početku godine jer su cene pristupačije, a kupci i prodavci se lako dogovoraju. Kako je navela, ponuda je i dalje loša i malo je dobrih stanova, naročito onih u novogradnji, jer je dosta nezavršenih stanova pošto investitori nemaju novca.


"Stanovi se uglavnom kupuju za gotovinu i kreditnih kupaca skoro da nema", rekla je Lazarević.


Ona je naglasila i da je prodaja poslovnog prostora potpuno zamrla, jer kako kaže nema ni kupaca ni prodavaca.


Sekretar Odbora Privredne komore Srbije za građevinu Goran Rodić rekao je agenciji Beta da se očekuje da će cene stanova i dalje padati, posebno cene velikih stanova.


"Mali stanovi i stanovi srednje kvadrature uglavnom drže približne cene", rekao je Rodić.


On je ocenio da će mnogi investitori doći u situaciju da smanje cene jer neće moći da servisiraju kredite, a povećavaće se i ponuda stanova ukoliko banke budu prinuđene da aktiviraju hipoteke, dodajući da je veliki broj stanova pod hipotekom.


Prema njegovim rečima, cene su u odnosu na prethodne dve godine opale i do 30 odsto, a u ekskluzivnim zonama cene stanova su drastično pale, ali takvih stanova nema mnogo, svega nekoliko stotina.


U poslednje vreme je povećana ponuda stanova koje grade privatni investitori, rekao je on i dodao da se u Beogradu se gradi oko 1.300 stanova.


"Cene se kreću od 750 do 1.700 evra po kvadratu, a u skupljim zonama oko 2.000 evra", rekao je Rodić i naveo da su se cene približile realnim, ali da je i dalje je velika razlika u cenama kvadrata u Beogradu i u drugim gradovima Srbije, gde se kvadrat kreće od 350 do 500 evra.


Kako je rekao, jeftiniji stanovi po ceni od 800 do 1.000 evra u Beogradu mogu se naći po obodnim delovima grada, na primer u Krnjači, gde je cena kvadrata oko 850 evra.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 06:16
Cene stanova u gradovima su i dalje preskupe u odnosu na primanja....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online