Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.06.2018.
20:10
Vesti A

Umesto bombi šalju izbeglice

Jedna od glavnih političkih tema u Evropskoj uniji već nekoliko godina je migraciona politika i reforma Zajedničkog evropskog azilnog sistema (CEAS). Na neformalnom samitu 24. juna ideja o proveri tražilaca azila u Evropi u Severnoj Africi i na Balkanu je dobila podršku nekoliko lidera Evropske unije.

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Jednostavnije rečeno, to bi značilo stvaranje velikih kampova, za šta su se otvoreno zalagali neki lideri EU.

Da li će migranti koji već godina stižu u Evropu, zbog kojih je došlo i do podela među čelnicima zemalja Unije, kako neki žele, duže biti zadržani na Balkanu i kakve će to posledice izazvati pre svega po Srbiju i Republiku Srpsku, pitali smo naše čitaoce u Evropi i Kanadi.

Vesti
Slavoljub Pejović

Slavoljub Pejović, Zalcgiter, Nemačka

- Na tome se radi. Srbiju su okružili zemljama NATO-a, da bi od nje mogli da naprave prostor koji njima odgovara. Crna Gora je članica NATO-a, ali i ona će zajedno sa Srbijom i BiH postati veliki kamp za izbeglice. Da li će to ostati trajni kamp za sada je teško reći jer je u ovom trenutku to samo tranzit ka zemljama EU, koje su migrantima glavni cilj.

Međutim, ne treba se zavaravati time što se vidi već se treba pozabaviti činjenicama koje se skrivaju iza kulisa. Ratovi su izazvani namerno upravo da bi se proizvele grupe ljudi koje će se upotrebljavati po potrebi. EU će primiti onoliko izbeglica koliko im treba, a islamske zemlje koje pokret izbeglica finansiraju određen broj će ostaviti na Balkanu, kako bi na taj način stvorili jaku islamsku bazu, sa koje bi dalje radili na islamizaciji Evrope.

Oni će ih finansirati, što se već vidi u Sarajevu i drugim delovima BiH gde uveliko niču arapski turistički i tržni centri. Poznato je i više mesta u kojima su bazirani mudžahedini, pa čak i oni koji su se "istakli" u prošlom ratu u BiH, a njima se pridružuju i povratnici iz Sirije. U BiH navodno počinju zatvaranje granica, ali bih rekao da je to pokušaj zatvaranja očiju onima koji upozoravaju na opasnost ekspanzije ekstremnog islamizma.

EU i međunarodne organizacije daju pare za izdržavanje izbeglica, a naši ih rado uzimaju i na taj način seku granu na kojoj sede. Iza svega stoji Amerika, a "krojačke" poslove za njih odrađuje engleska špijunaža. Predsednik RS Milorad Dodik je u pravu kad kaže da će izbeglicama u prolazu pružiti humanitarnu pomoć, ali da prihvatnih centara u Srpskoj neće biti.

Vesti
Đorđe Spasić

Đorđe Spasić, Beč, Austrija

- Sigurno je želja mnogih zemalja EU da migrante zaustave na Balkanu, tamo ih "parkiraju", a potom i zaborave. To je velika opasnost da će na Balkanu ostati migranti, koji su mladi i žele da se domognu Zapada kako bi pronašli bolji život.

Ti mladi ljudi, ako ne budu mogli dalje, biće nasilni na Balkanu, a pošto nemamo dovoljno radnih mesta za sopstveno stanovništvo, prete da upadnu u kriminal.

Zbog toga vlasti država na Balkanu treba da osujete namere pojedinih zemalja EU da izbeglice smeste u ovom delu Evrope.

Iako će možda davati novčanu pomoć, to neće rešiti situaciju, a posebno ne opasnost od nezadovoljstva mladih migranata.

Vesti
Marko Ružičić

Marko Ružičić, Cirih, Švajcarska

- Na našu veliku žalost, to je veoma moguće jer samo ubacivanje toliko vojno sposobnih, a po veri i rasi totalno različitih ljudi, ne može se drugačije objasniti.

Svetskim moćnicima je potreban alibi da uzmu Makedoniju, Srbiju, Republiku Srpsku i BiH pod svoju čizmu, a onda im je ostala još Rusija.

Voleo bih da grešim. Evropska zajednica bi trebalo da zaustavlja i zadrže ih kod njih, a ne preko Grčke i Italije da ih šalju dalje do Srbije.

Onda naiđu na, ograđenu žicom, Hrvatsku i Mađarsku i dalje ne mogu. Pa moraju da ostanu u Srbiju i Republici Srpskoj, kako bi nas polako, ali sigurno islamizovali.

Više ne smeju da nas bombarduju, nego naseljavanjem Arapa prave od nas manjinu.

Aleksandar Ljubomirović, Minhen, Nemačka

- Strateški cilj Evropske unije je da migrante smesti na Balkan i mislim da je to dugoročno gledano realna opasnost za sve balkanske države i veliko je pitanje kako će one reagovati na tu nameru EU.

Vesti
Aleksandar Ljubomirović

Jasno je da su države Balkanskog poluostrva najsiromašniji deo Evrope i to će stvoriti mnogo novih problema. EU neće namere ostvariti silom nego će tražiti saglasnost političara u državama Balkana da otvore vrata migrantima. Ako se to dogodi, neminovno dolazi do izmene demografske strukture.

S jedne strane je ta mogućnost, a s druge stalni i masovni odlazak mladih iz balkanskih država u potragu za poslom i boljim životom. U taj međuprostor stići će migranti i verujem da će to postati ozbiljna opasnost za stabilnost regiona. Pogotovo što se balkanske države teško mogu u bilo čemu složiti.

Svedoci smo da migranti, u državama u koje su stigli, imaju mnogo problema da se uklope u novi sistem života na Zapadu.

Među njima će biti sigurno onih koji će razočarani svim tim biti frustrirani, pa možda nezadovoljstvo iskazati i kroz ekstremizam i nasilje.

Mislim da će namera EU da migrante smesti na Balkan u budućnosti doneti dosta problema državama Balkana, ali i celoj Evropi.

Mile Staneković, Nijagara Fols, Kanada

- Radi se na tome da Balkan, a posebno teritorije na kojima žive uglavnom Srbima, nasele migrantima s Bliskog istoka, uglavnom muslimanske veroispovesti. Ostatak Evrope zatvorio je svoje granice za migrante, a vrši se stalni pritisak na vlade balkanskih zemalja da se migranti zadrže kao privremeno, ali to je po svemu sudeći za stalno. 

Vesti
Mile Staneković

Za nas Srbe pitanje izbeglištva nije ništa novo jer to u kontinuitetu traje evo već punih 30 godina, mnogi smo proterani s teritorije BiH i Srpske Krajine, sa vekovnih ognjišta, samo zato što smo pravoslavnhe vere. I umesto da nam svetski moćici pomognu da se vratimo i obnovimo svoje kuće i imanja, oni nas raseljavaju po celom svetu.

S druge strane, isti ti svetski moćnici od Republike Srpske i Srbije traže da prime mnogo veći broj uglavnom muslimanskih izbeglica i smeste ih tamo gde za nas Srbe nije bilo mesta.

I danas u srpskoj dijaspori širom sveta ima veliki broj onih koji žele da se vrate, ali na našu veliku nesreću, njih niko ništa ne pita, pa zato apelujem na vlade i Srbije i Republike Srpske da ne nasedaju na pritiske iz međunarodne zajednice i da ne dozvole naseljavanje izbeglica s Bliskog istoka u ogromnom mroju, čemu se očigledno teži.

Ako pristanu na ono šta se od njih traži, totalno će se promeniti struktura stanovništva i u Republici Srpskoj i Srbiji, a nama pravoslavnima tada neće biti spasa.

Letica Živković, Pariz, Francuska

- Nadam se da se to neće desiti jer u suprotnom ne bismo bili Balkan, već ekspozitura arapskih zemalja. Možda će se oni jednog dana vratiti tamo odakle su došli, mada njima ta opcija ne odgovara. Jedna konstacija me naterala na dublje razmišljanje. 

Vesti
Letica Živković

Kad se kod nas ratovalo, izbeglice su bile žene, deca, starci, a skoro svi muškarci su bili mobilisani, nijedan legalno nije mogao da izađe, nije bilo granice koja će ga slobodno propustiti. Kako ove koji masovno dolaze u većini čine mladi vojno sposobni muškarci? Kako prolaze i izlaze kroz svoje granice? Beže. Ali ih puštaju.

E, onda je to, ipak, neka režija, možda je cilj islamizacija Balkana i Evrope. Nisam ja protiv nijedne vere, nisam protiv islama, ali se pitam kako bi bilo da mi idemo njima, na njihovo tlo, u šorcevima, da tamo, kod njih, na ražnju okrećemo prasiće i da se ne odričemo nijednog svog običaja?

Ovi što dolaze neće da se menjaju, neće ni da se uklope. Je l' Evropa, pogotovo Balkan, treba da pristanu na sve, da bi se u nastavku ustanovilo da će se zapadne zemlje iz svega izvući, a tu su Srbija, BiH i Republika Srpska na koje mogu nakalemiti sve nedaće.

Mi od današnjih izbegličkih naleta nećemo imati nikakve koristi, mi nemamo ni za sebe. Šta njima da pružimo? Narod od toga neće profitirati, naši političari, prodate duše, verovatno hoće. Meni je žao svih izbeglica, strašna je njihova sudbina, gube živote, ali se i grozim pred bezobrazlukom i bezobzirnošću bogatih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online