Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
16:46
Vestionline, Tanjug A

Potpisan Sporazum o medijaciji u privredi

Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud potpisali su danas Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi kako bi se došlo do boljeg i bržeg rešavanja sporova.

Tanjug
Potpisivanje sporazuma o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi

Cilj sporazuma je kvalitetniji pristup pravdi i efikasnija zaštita prava privrednika, rasterećenje sudova, veći interes privrednika da sporne odnose rešavaju vansudskim putem, kao i unapređenje svesti o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je nakon potpisivanja sporazuma da je zajednički cilj PKS i Privrednog apelacionog suda, razvoj medijacije, ali ne, kako je rekao,  zato što je to obaveza Srbije iz  pregovaračkog poglavlja 23, i zbog direktiva EU te preporuka Saveta Evrope, već, ističe, zbog toga što je to stvarni interes i korist kako za privredu i za državu tako i za građane.

- Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća, što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije.

Prvi korak u realizaciji sporazuma biće otvaranje u Privrednom sudu u Beogradu prvog u nizu infopultova gde će svi zainteresovani moći do dobiju informacije o postupku medijacije kao i listu medijatora Privredne komore Srbije 

Čadež je naveo da u zemljama u kojima se primenjuje, medijacija svoje mesto nalazi u privrednim sporovima, gde u čak 90 odsto slučajeva donosi zadovoljavajuća rešenja. 

- Iskustvo Italije, u kojoj svih 105 privrednih komora pruža uslugu medijacije, ukazuje da je tokom godine takozvane obavezne medijacije, odnosno obaveznog pokušaja rešavanja spora medijacijom, pre odlaska na sud, rešeno više od 90.000 predmeta, prosečne vrednosti oko 120.000 evra - kaže Čadež.

Tanjug
Marko Čadež i Nela Kuburović

Objašnjava da su ti postupci  trajali u proseku 56 dana, više od polovine je uspešno završeno, a procenjena ušteda za privredu bila je123 miliona evra. 

Prvi info pult biće otvoren u Privrednom sudu u Beogradu, a do kraja godine se očekuje otvaranje info pultova u privrednim sudovima u širom Srbije.

Sudije privrednih sudova, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, ukazivati strankama na mogućnosti vansudskog rešavanja sporova medijacijom u Privrednoj komori Srbije, a Privredni apelacioni sud će koordinirati formiranje i organizaciju info pultova u mreži privrednih sudova Srbije i u sedištima privrednih sudova u sudskim zgradama u kojima postoje tehničke mogućnosti za to.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je potpisivanje današnjeg sporazuma dokaz da sve institucije rade na unapređenju privrednog sudstva u Srbiji i podsetila da je ministartvo pokrenulo pre nešto više od tri godine priču o vraćanju medijacije u naš pravni sistem.

- Prethodni pravni okvir nije bio dovoljno zadovoljavajući zato smo pokušali kroz novi zakon o posredovanju u rešavanju sporova da damo bolje osnove za veću primenu medijacije - rekla je Kuburović.

Kaže da medijacija omogućava da stranke izbegnu duge višegodišnje postupke čekajući pravosnažne odluke sa neizvesnim ishodom.

- Danas Ministartvo pravde ima registrovanih 700 medijatora i to je profesija koja izaziva sve više pažnje i ono što nam je drago je da postoji sve veći broj zainteresovanih lica koja žele da budu medijatori - istakla je Kuburović.

Ona je navela podatke da je tokom prethodne godine bilo 619 sporova koji su rešeni putem medijacije što je tri puta više u odnosu na 2016. godinu ali je napomenula da nije zadovoljna ovim brojkama.

- Direktiva EU o primeni medijacije govori da bi trebalo da se uspostavi balans između medijacije i sudskog načina rešavanja sporova - kaže Kuburović i navodi da u Srbiji ima godišnje oko 25.000 parničnih predmeta samo u privrednim sporovima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online