Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
05:11
B. Miličić - Vesti A

Rođendan okupio humanitarce

U derventskom selu Velika Sočanica nedavno se povodom 70. rođendana Miće Kojića na jednom mestu ponovo srelo više članova i aktivista Srpskog humanitarnog fonda iz Frankfurta, ugašenog 2006. Bila je to prilika da se njih tridesetak sa domaćinima druže uz specijalitete ispod sača, da se podsete na vreme kada su nesebično i uporno prikupljali i slali humanitarnu pomoć sunarodnicima u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Za one članove i saradnike Fonda koji su u međuvremenu preminuli u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služili su parastos protojereji Slavoljub Trivić i Dragan Koinić.

B. Miličić
Grupni portret: Domaćini i gosti u crkvenoj porti

Neumorna ekipa kuvara

Gosti su pristigli sa raznih strana Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Nemačke. Uspomenama i priči nikada kraja. U crkvenoj sali nastavljeno je podsećanje na one koji više nisu živi, nebrojene akcije i poduhvate, ali i prepričavanje dogodovština. Prikazan je i video materijal o ljudima koji su se angažovali tokom 15 godina postojanja i rada Fonda.

Tako su pomenuta imena dr Lotara Tecnera iz Evangelističke crkve u Noj Izenburgu i njegove supruge Gizele. Oni su zahvaljujući Milutinu Vasiću iz Dervente pomogli u lečenju Vladimira Čecavca, najtežeg ranjenika Republike Srpske u otadžbinskom ratu od 1991. do 1995, kako je rekao Mićo Kojić. Tu su i dr Mihajlo Rundo, Aleksandar Đorđević, Duško Pijetlović, Žarko Jačimović, Milan Vidičević, Dragan Petković i supruga Gabriela, Đorđo Marić, sekretar Fonda Mićo Kojić i mnogi, mnogi drugi.

- Mi smo vrlo uspešno sarađivali sa Nemcima, a dr Lotar Tecner se lično angažovao da se u Nemačkoj nastavi lečenje Vladimira Čecavca, kome je u rukama eksplodirala mina i prosto mu raznela lice. Zahvaljujući Vasiću, koji je bio domar u Evangelističkoj crkvenoj opštini u Noj Izenburgu, uspostavljen je kontakt sa dr Tecnerom. Kada je video Vladimirove fotografije, dr Tecner je odlučio da dođe u Derventu i obezbedi njegov prevoz u Nemačku, lečenje i tromesečni boravak. Nikada nismo saznali koliko je to sve koštalo, ali znamo da je dr Tecner imao presudnu ulogu u tome što danas Vladimir Čecavac, iako je izgubio oba oka, živi normalnim životom, zaposlen je, oženjen i ima decu - istakao je Mićo Kojić

Zbrinuli više od 400 siročadi

Fond je, podsetimo, osnovan je 1991. u prisustvu 25 članova, među kojima su bili Mićo Kojić i dr Mihajlo Rundo. Imao 571 člana i 2.260 saradnika, a aktivno je radio punih 15 godina. Za to vreme obezbedili su 320 dozvola Ujedinjenih nacija za transport humanitarne pomoći, zbrinuli više od 400 siročadi, obezbedili pomagala za preko stotinu invalida. Poslato je hiljadu pošiljki, prikupljeno tri miliona maraka u novcu, poslato 30 sanitetskih vozila i jedan konvoj od 16 šlepera pomoći 1993. iz Frankfurta za Beograd. Srpski humanitarni fond je dobio Orden Njegoša, a njegov sekretar Mićo Kojić Medalju zasluga za narod. U Fond je stiglo 180 zahvalnica i diploma.

Među više od 400 siročadi kojim je Fond pomogao da se iškoluju je i Dragan Rakić iz Petrovca koji je kao dete u ratu ostao bez oba roditelja. Kao izbeglica stigao je do Dervente i kada su za njega čuli u SHF u Frankfurtu uspostavili su kontakt sa Radislavom Kujundžićem iz Crvenog krsta.

- Dragan Rakić je završio osnovnu i srednju školu, sada je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu gde posle magistarskih priprema i doktorske studije. Takvih primera ima još, a mi smo ponosni na veoma uspešnu saradnju sa Fondom - kaže Kujundžić.

"Putinovača" i kozji sir

Da bi sve bilo na najbolji način organizovano brinula se nevelika ekipa suseda i prijatelja Miće Kojića, koji je dan kasnije proslavio svoj 70. rođendan. Glavni kuvari bili su Milan Popović, Slavko Maksić, Braco Marković i Gavro Maksić Maks. Oni su pekli pečenje ispod sača, pripremili gulaš i piletinu s kupusom. Pre večere Mićo Kojić je otvorio flašu rakije iz manastira Žiča koju je čuvao 50 godina. Na stolovima je bilo više vrsta rakije, među njima "mučenica" i "putinovača" iz domaće proizvodnje porodice Kojić, kao i kozji sir koji takođe prave.

Za veliki i teško merljivi humanitarni angažman Fond je dobio mnogobrojna i vredna priznanja o kojima s ponosom govori dugo vremena sekretar Fonda Mićo Kojić:

- Srpski humanitarni fond iz Frankfurta je sve vreme svoga postojanja bio velika porodica i sva priznanja koja smo dobili nisu samo zasluga nijednog pojedinca, nego su rezultat zajedničkog rada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online