Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
00:39
N. S. Preradović - Vesti A

Žetva propada zbog alave države

Najava da bi srpski poljoprivrednici jeftinije gorivo mogli da dobiju tek u septembru, naljutila je vojvođanske paore koji kažu da je takvim stavom države ugrožena predstojeća žetva. Umesto obećanja, od države traže hitnu reakciju i potpuno ukidanje naplate akciza za gorivo, inače će im cela godina propasti.

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Stajićeva, juče je bio i u Beogradu i Novom Sadu, pokušavajući nadležnima da ukaže na to da je žito rodilo, a da on novca za žetvu nema. Odgovor bio je da jeftinije gorivo stiže, ali u septembru.

- Pšenica bi trebalo da se žanje za dva tri dana, čim vremenski uslovi dozvole. U septembru je kasno za nas, jer mi trenutno trošimo i do 300 litara goriva. U septembru ćemo i suncokret morati da vršimo s ovako skupom naftom i to je za nas neizdrživo - kaže Kleut.

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan u izjavi za "Vesti" kaže da je Srbija jedina država u regionu koja nema takozvano plavo gorivo, odnosno po povlašćenim cenama.

Bacanje malina

Srbija svake godine proizvede između 60.000 i 100.000 tona maline, a samo od izvoza ovog voća godišnje se inkasira oko 300 miliona dolara. I pored toga, država dopušta hladnjičarima da proizvođače uslovljavaju i kroje im niske otkupne cene. Stoga umesto da beremo devize, naši malinari prosipaju voće - kaže Gulan.

- Srbija ima 408.000 traktora i 25.000 kombajna, a gotovo svi su stariji od 30 godina. To znači da troše više goriva nego nove mašine. Seljacima treba regresirano gorivo sad, jer prve pare očekuju tek od ubiranja pšenice. A kako će da zarade taj novac ako ne mogu da kupe gorivo po aktuelnoj ceni - kaže Gulan.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao neko rešenje, ali prema rečima Borislava Čizmaša iz udruženja Banatski paori još ništa nije realizovano. Paori iz različitih udruženja ovog puta su jedinstveni i zahtevaju potpuno ukidanje akciza za gorivo. Od države, kažu, ne traže ni dinar, samo da ne plaćaju ono što ne mogu da podnesu.

Za svaki litar nafte koji potroše na njivi, srpski poljoprivrednici državi daju 56 dinara (oko pola evra evra) na ime akciza. Kada se saberu troškovi svih paora u Srbiji, novac koji daju za akcize jednak je kompletnom agrarnom budžetu države Srbije za godinu dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online