Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.06.2018.
00:56
Z. Vicelarević - Vesti A

Tesla je sa druge planete

U jednom stanu u frankfurtskom delu grada Dornbuš nalazi se slika, portret našeg i jednog od najpoznatijih svetskih naučnika Nikole Tesle. Ništa neobično, reklo bi se, da je u pitanju stan nekog Srbina ili bar nekog s područja bivše Jugoslavije. Međutim, u dotičnom stanu živi umetnik, slikar Enđel Prado (63), Španac, bezmalo Nemac.

Z. Vicelarervić
Očaran srpskim genijem: Enđel uz portret Nikole Tesle

- Mene fasciniraju legende, ličnosti koje su ostavile trag na ovom svetu, da li je to Nostradamus ili Džems Din ili se radi o nekoj drugoj legendi - meni je to dovoljno. Nikola Tesla je po meni genije. On je toliko bio inteligentan da sam ubeđen da je sa neke druge planete. Verujem da se u nekoj kapsuli spustio na Zemlju. Bio je daleko ispred svog vremena. To me je pokrenulo da naslikam njegov portret i pre oko mesec dana sam ga završio - priča nam Enđel Prado.

On o Tesli zna da je bio Srbin, a da je rođen na teritoriji sadašnje Hrvatske.

- Živeo je u u prilično skromnim prilikama. Bio je fizičar i pronalazač. Studirao je na mnogim poznatim unuverzitetima i znam da je često napuštao studije jer nije mogao to finansijski da izdrži. Radio je sa tadašnjim svetski poznatim imenima iz nauke, između ostalih, sa Edisonom - kaže nam čovek koga život nije štedeo.

Anhelo lomilo jezik

Budući da je Enđel Španac, njegovo pravo ime je Anhel, ali je ono, kako kaže, bilo teško Nemcima za izgovor i odlučio je da ga promeni.

Enđel Prado je Španac, rođen u Tangaju, gradu u Maroku, u vreme kada je to bila obećana zemlja. Sa nepunih sedam godina porodica malog Enđela se seli u Francusku gde živi u drugoj porodici jer su njegovi roditelji imali previše posla, a malo vremena za decu. Sa 11 godina Enđelov otac dolazi u Nemačku i familija je ponovo na okupu.

Ipak, uslovi za život su bili takvi da je Enđel morao da čuva mlađeg brata i sestru, pa je za školovanje ostajalo malo vremena. Iz teške stvarnosti, Enđel je često bežao u svet crtanja, a kasnije slikarstva, koje mu je pomoglo da za trenutak zaboravi surovo detinjstvo. Kada je stasao za posao nije imao puno izbora, ali je nekako uspeo da se zaposli u Gradskoj biblioteci u Frankfurtu gde je proveo 10 godina.

Kada je sa bratom pokušao da uđe u vode privatnog biznisa, napustio je biblioteku. Privatni posao nije doneo očekivane rezultate, naprotiv, samo dugove i svađu s bratom. Svi dugovi su svi ostali njemu da ih isplati, pa je bio prinuđen da potraži posao gde je zarada bila veća. Pronašao ga je u frankfurtskom delu grada sa crvenim fenjerima.

Radio je u poznatoj javnoj kući, kako sam kaže, kao administrator 25 godina dok nije doživeo povredu na radnom mestu. Naime, tog kobnog dana u pokušaju da urazumi jednu pregrubu mušteriju dobio je udarac bejzbol palicom posred lica. Zadobio je osam preloma i jedva izvukao živu glavu. Lekari su mu rekli da je imao neverovatnu sreću jer nisu imali slučaj da je neko preživeo takve povrede.

Posle burnog života, vratio se slikarstvu i danas kao penzioner slika portrete legendi iz sveta istorije i filma, a voli da naslika i po koju životinju. Ima više od 200 skica i slika, i želi da jednog dana priredi izložbu svojih radova. Trenutno je u pregovorima sa odgovornim ljudima iz obližnjeg Bad Homburga gde bi u skorije vreme trebalo da ima premijernu izložbu. Ovaj dobroćudni snagator sa slikarskom kičicom je obećao da će "Vesti" prve da saznati za izložbu.
 

Z. Vicelarervić

Umalo svetski rekorder

U oporavku posle teške povrede presudna bila je njegova volja za životom i fizička spremnost.
- U to vreme sam se bavio dizanjem tegova i vrlo brzo sam dogurao u tadašnjem prvoklasnom klubu FTG Bokenhajm do prve lige. Put me je odveo u jači klub u Volfzburg, ali daljina između Frankfurta i Volfzburga je učinila da se ostanem u Frankfurtu. Prešao sam kasnije na dizanje tegova u izbačaju gde sam bio prvak Nemačke. Umalo nisam postao i svetski rekorder, ali sam toga dana imao na vagi kilogram više nego što to propozicije nalažu. Morao sam to kilo da "izgubim" za nekoliko sati što je uticalo i na moju snagu. Na treninzima sam dizao 310 kila bez problema, koliko je bilo potrebno za rekored, ali sam uspeo samo 295 kila da podignem i tako sam ostao bez titule svetskog šampiona - priča Enđel sa setom dok pokazuje neke od osvojenih medalja i plaketa koje nije poklonio prijateljima i deci iz komšiluka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online