Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2018.
13:00
D. Dekić - Vesti A

Srbiji odšteta zbog uranijuma?

Srbija je posle nepune dve decenije od NATO bombardovanja 1999. godine krenula u rasvetljavanje posledica tih dejstava po zdravlje ljudi, što je prethodnih dana i ozvaničeno sporazumom između ministarstava zdravlja, zaštite životne sredine, odbrane i prosvete i nauke. Uz to je Niš domaćin međunarodnog simpozijum Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999.

Tanjug
Velika razaranja: U bombardovanju SRJ korišćene rakete s osiromašenim uranijumom

Organizator skupa, advokat Srđan Aleksić, najavljuje za "Vesti" da će se okupiti više od 40 akademika i naučnika raznih oblasti iz Italije, Nemačke, Kine, Rusije, Švajcarske, Kipra i Srbije. Oni će, kaže, naučnim radovima dokazati štetnost municije s osiromašenim uranijumom u zonama gde se dejstvovalo, od Iraka i Avganistana, do Bosne i Hercegovine i bivše SR Jugoslavije.

Ko će voditi istraživanje

* savet koji čine naučnici iz oblasti medicne, fizike, biologije i drugih nauka
* upravni odbor sastavljen od predstavnika četiri ministarstava
* koordinaciono telo
* nacionalna laboratorija

- Poznati naučnici potvrđuju štetnost osiromašenog uranijuma i opasnost po ljude i životnu sredinu. Zbog tog katastrofalnog uticaja, oni koji su nas bombardovali snose građansko-pravnu odgovornost i dužni su da počiste i plate odštetu za ono što su napravili - ističe Aleksić.

Naučnici, kako ističe, dokazuju da Srbija ima pravo na odštetu koja se, kaže, može ostvariti pred međunarodnim ili sudovima država učesnica u bombardovanju, ali i ad hok sudom koji bi ustanovila međunarodna zajednica za utvrđivanje odgovornosti.

On se poziva i na tvrdnje penzionisanog generala, stručnjaka za biološku i hemijsku odbranu, koji je rekao da je zračenje prilikom bombardovanja višestruko bilo veće od dozvoljenog.

- Humanitarna katastrofa je naučno dokazana i treba da nam se nadoknadi šteta - poručuje je Aleksić.

Posledice bombardovanja nisu samo maligne bolesti, već i uticaj na potomstvo, autoimune bolesti i sterilitet, tvrdi dr Danica Grujičić, načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i predsednica koordinacionog tela. Istraživanje će, prema njenim rečima, imati dve faze i biće nastavljeno bez obzira da li će se vlade i premijeri promeniti. Ona je rekla da prvi rezultati istraživanja neće stići za manje od dve godine.

Posttraumatski sindrom

- Osim najtežih fizičkih, stanovništvo je doživelo i psihička oboljenja, a o posttraumatskom sindormu će govoriti psiholog Slavko Milojković. U južnim delovima zemlje na područijima koja su više bombardovana za 30 odsto je više obolelih od tog sindroma - kaže Srđan Aleksić.

- Organizovano praćenje stanja vojnika koji su bili na bombardovanim područjima rađeno je na VMA, ali je 2003. ukinuto zbog nedostatka sredstava - rekla je dr Grujičić.

15 miliona dinara izdvojeno za istraživanje

Posledice bombardovanja u Srbiji, prema rečima ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, nisu vezane samo za osiromašeni uranijum već i za granatiranje petrohemijskih postrojenja. On kaže da već ima pritisaka u vezi sa istraživanjem, ne navodeći od koga ti pritisci stižu.

- Cilj ovog istraživanja je istina! To nije pitanje politike, koristićemo naučne metode koje su prihvatljive u celom svetu kako bi i rezultati bili prihvatljivi - dodao je Trivan.

Ministar Trivan je podsetio i da su Srbiju bombardovale bivše administracije nekih zemalja, a sada su tamo druge administracije.

- One generalno ne snose odgovornost za ono što se dogodillo, pa da se nadam da će stručno-tehnički pomoći da se dođe do rešenja i zaključaka - rekao je Trivan.

NATO trovao Srbiju

Učesnik niškog skupa biće i vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača Odeljenja italijanske odbrane, koji se godinama bori za istinu o posledicama osiromašenog uranijuma po zdravlje vojnika. On se zapitao i zašto su američki vojnici na Kosovu imali specijalnu zaštitu, a italijanski nisu.
- NATO je još 1994. znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju. Postoji snimak Pentagona koji jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi. Imam podatke o svemu i kako su bombardovani Hadžići u Bosni, nakon čega je preminuo veći broj stanovnika te opštine - kazao je Leđero i najavio da će o svemu pričati u Srbiji.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online