Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
11:42
Blic A

Revolucionarna operacija u Tiršovoj

Na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj urađene su dve operacije najnovijom opremom i sa minimalno invazivnom tehnikom - laparoskopski su operisani jednjak i želudac.

N. Đurović
Foto: Ilustracija

Na čelu tima bili su dr Aleksandar Sretenović, specijalista dečje hirurgije, i Nemac dr Jirgen Šilf iz Dečje bolnice IRCCS u Trstu. Pacijenti su već bili operisani klasičnom, tradicionalnom hirurgijom, te su stanja pacijenata bila veoma složena. 

- Operacija je prošla dobro, laporoskopska metoda je veliki benefit za ove pacijente. Prva operacija je bila operacija hijatus hernije, odnosno hernije jednjaka. Mi smo i ranije radili ove operacije, ali ovaj pacijent je poseban po mnogo čemu - u pitanju je naš najmlađi pacijent, ima samo dve i po godine. Dete je već bilo operisano invazivnom klasičnom hirugijom i naišli smo na priraslice koje su nam otežale posao - objasnio je za "Blic" dr Sretenović. 

Ipak, i pored otežavajućih okolnosti, nakon četiri sata, dete je iz operacione sale izašlo uspešno operisano, uz samo četri rupice na trbuhu veličine pet milimetra. 

Druga operacija je bila jednako kompleksna - pacijentkinja je bila devojčica kojoj se deo želuca nalazio u grudnom košu. 

Šilf: Ponovo ću posetiti Tiršovu

Sa dr Aleksandrom Sretenovićem pacijente je operisao i Nemac dr Jirgen Šilf.

- Poznajem kolege iz Beograda već godinama. Kao sekretar Evropskog društva pedijatrijske hirurgije, upoznat sam sa velikim brojem centara, a Beograd je oduvek bio vrlo poznat i priznat centar. To je zahvaljujući tome što imate dobro edukovane specijaliste, mnogo pacijenata i dugu tradiciju u oblasti pedijatrijske hirurgije - rekao je za "Blic" dr Šilf. 

Kako kaže, u planu mu je ponovna poseta Tiršovoj. 

- Mi, dečji hirurzi, rado i mnogo sarađujemo, uvek imate kolege koje su uradile veći broj nekih intervencija i znači vam da se oslonite na njihovo iskustvo.

- Mnogo je prednosti za pacijenta kada smo u mogućnosti da izvedemo ovakvu operaciju. Otvori na telu su mali, kroz njih kamera snimi unutrašnjost i uvedu se instrumenti. Operacije su kraće, potrebno je manje anestezije, pacijent se brzo oporavlja, ožiljci su minimalni, kraće se ostaje u bolnici i komplikacije su ređe - rekao je dr Sretenović.

Najnoviju opremu za ovu vrstu operacija kupila je Vlada Srbije za kliniku u Tiršovoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online