Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
00:55
Đ. BAROVIĆ A

Volovi plaćeniji od vojnika

Novi projekat glumca i režisera Lazara Ristovskog "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije" trenutno se realizuje u kasarni "Topčider" u Beogradu.

mod.gov.rs
Vojnici kao stitisti: Sa snimanja flma "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije"

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da su ovo Ministarstvo i Vojska Srbije dali "značajan doprinos njegovoj realizaciji angažovanjem vojnika, obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita, kao i neophodne opreme za logističku podršku tokom snimanja".

Međutim, predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić tvrdi da su mu se obratili pripadnici Vojske Srbije angažovani kao statisti u ovom filmu, potpuno nezadovoljni ne samo uslovima na snimanju, već i činjenicom da su iznajmljeni volovi angažovani za neke od scena plaćeniji od njih.

- Postoji usmeno obećanje da će svaki angažovani vojnik dobiti po 1.000 dinara na ime dnevnica, ali još niko nije video novac. Istovremeno, za angažovanje volova se uredno plaća 33 evra, a za upotrebu konja cifra je još veća, oko 100 evra. Pritom, te životinje imaju mnogo bolje uslove na snimanju od naših vojnika - tvrdi Novica Antić.

Ristovski: Film pripada vojsci

Govoreći o pomoći Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ministra odbrane, Lazar Ristovski je istakao značaj te pomoći.

"Prema mom mišljenju, ovo delo na neki način i pripada vojsci, jer ono je bila srpska vojska, ovo danas je srpska vojska, a negde između je kralj, i mislim da je ta pomoć Vojske Srbije velika i adekvatna i po mom mišljenju razumljiva", naglasio je Ristovski.

Prema njegovim rečima, angažovano je oko 200 pripadnika Vojske Srbije koji dnevno imaju po konzervu za obrok, a cisterna sa vodom, odakle je trebalo da piju, uveliko se koristi za potrebe pravljenja scenografije.

- Najpre je montiran šator kako bi vojnici u njemu ručali, ali veoma brzo ekipa filma im je taj šator "rekvirirala", pa su oni po 12 do 15 sati svakog dana na livadi. Kada su se požalili da nemaju čak ni vodu, dopremljena je cisterna. Međutim, ekipa filma tu vodu uveliko koristi da napravi bare ili šta treba za potrebe nekih scena. Više njih se zbog ovih uslova požalilo oficiru koji je sa njima, a kako to nije dalo efekta, obratili su se nama za pomoć - navodi Antić i dodaje da se niko od tih vojnika nije dobrovoljno prijavio da statira.

- Stiglo je naređenje u kome se tačno propisuje iz kojih sve jedinica i koliko pripadnika vojske treba da bude angažovano. Određen je oficir koji ih vodi i vraća sa snimanja. Ne bi to bio problem jer je vojska i ranije pomagala slične projekte, da čitav sistem nije preopterećen zbog nedostatka kadrova. Ljudi masovno odlaze iz vojske, pa svaki pripadnik ima od 300 do 500 radnih sati mesečno, jer nema ko da radi. Pa u tom filmu su mogli da angažuju studente ili ljude sa Biroa za nezaposlene - izričit je predsednik Vojnog sindikata Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online